Vandaag stoppen we op onze route naar Monkey Mia bij een bijzonder plekje. Een plek waar de oudste nog bestaande levensvorm leeft, de stromaliten.

Ik ben altijd geïnteresseerd in hoe dingen in elkaar zitten en hoe ze werken. Van televisies, tot gebouwen, maar ook dingen waar wij mensen niet aan ten grondslag liggen, zoals het universum en de evolutie.

Even stilstaan bij dit bijzondere verschijnsel.
Even stilstaan bij dit bijzondere verschijnsel.

Vandaag komen wij langs een plek die helemaal niet zo toeristisch is. Een onbeduidend, ogenschijnlijk oninteressant verschijnsel waar velen voorbij rijden op weg naar de grote attracties. Als we er zijn stelt het ook niet veel voor. We staan op een houten pier aan een baai en zien in het water steenachtige bergjes boven het zand uitkomen. Het oogt niet interessant en zonder uitleg hadden wij nooit kunnen bedenken wat voor bijzonders dit zou kunnen zijn.

Stromaliten.
Stromaliten.

Ik geloof in de evolutietheorie en dit lijkt en van de beginstukken te zijn van het leven op aarde. Het zijn stromatoliten, een eencellige levensvorm, welke met z’n allen deze steenachtige bergjes vormen, zoals koraal. Deze levensvorm is waarschijnlijk een van de eerste levensvormen (en lang de enige) levensvorm op aarde geweest. Zoals wij voornamelijk koolstofdioxide uitademen, ademen deze eencelligen al miljoenen jaren zuurstof uit in onze atmosfeer, zodat de atmosfeer uiteindelijk geschikt is geworden voor andere levensvormen, die zuurstof ademen, zoals wij!

Kortom, zonder deze wezentjes, had onze wereld er waarschijnlijk heel anders uitgezien!

Een grote rol in de geschiedenis, voor zo’n kleine, op het oog onbeduidende, levensvorm.

10 gedachtes op “Wij hebben gezien: Stromaliten, de oudste nog bestaande levensvorm

  1. worden gevormd door de activiteit van primitieve eencellige organismen de blauwalgen .zo iets kleins en zo belangrijk . Dank je wel Sander

  2. Wat zijn we blij dat jullie dit onbeduidend,ogenschijnlijk,oninteressant verschijnsel niet voorbij zijn gereden want het ziet er wel heel mooi uit daar,en ik hoop dat het over vele jaren daar nog steeds zo mooi is als nu.

  3. Zijn het dan een vorm van planten ofzo? Of de voorloper van koraal? Groeit dit dan uit als koraal. Als je weet wat het is si het best bijzonder om er even bij stil te staan

  4. Prachtig, mooi om te weten en ziet er prachtig uit!!
    Blij dat jullie doorreden!!
    Lijkt me heel bijzonder om daarbij stil te staan.

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!