Vanaf Nederland hebben wij tot nu toe alles over land gedaan. Met de trein, de bus, minivan en zelfs een stukje met de boot. Nu zijn we in Nepal aanbeland en zijn we omgeven door gebieden waar het nu regenseizoen is. We gaan voor het eerst vliegen, naar een plek met beter weer: Maleisië

Met de trein hebben wij zonder twijfel de meeste kilometers afgelegd.
Met de trein hebben wij zonder twijfel de meeste kilometers afgelegd.

Om zo veel mogelijk van het reizen mee te maken, proberen wij waar het maar kan over land te reizen. Vanaf Amsterdam Centraal namen wij de trein naar Moskou, Rusland. Vanaf Moskou hebben wij de Trans Mongolië Express gedaan, door Rusland en Mongolië (met een uitstapje in een minivan), naar China toe. In China namen wij net zo makkelijk de bus als de trein en door Tibet reisden wij, net als in Mongolië, met een minivan. In Nepal laten wij de trein achter ons en laten wij ons vervoeren in toeristenbusjes over erbarmelijke wegen.

Met de minibus door Mongolië.
Met de minibus door Mongolië.

24.614 kilometer hebben wij in totaal over land gereisd. Van onze huisdeur in Almere, tot aan het vliegveld in Nepal. De tijd dat wij ons lieten vervoeren is niet in uren, zelfs niet in dagen uit te drukken. Wij hebben letterlijk weken in vervoersmiddelen gezeten en, verrassend genoeg, we hebben ons geen moment verveeld. Sterker nog, we vinden het nog steeds heerlijk om over land te reizen. Waar je in Nederland na een uur treinen op de plaats van bestemming uitstapt, heb je je hier dan pas een beetje gesetteld en begin je uit het raam te kijken, of een boekje te lezen. Het reisgevoel is zó anders. Geen haastig gevoel, maar een gevoel van berusting in de situatie waarin je je vindt.

Toeristenbusje in Nepal.
Toeristenbusje in Nepal.

Nu zitten wij in Nepal. China kunnen wij niet meer in en in India is het, net als in Nepal, regenseizoen, dus hebben wij er nu niets te zoeken. Er zit maar één ding op: we gaan voor het eerst vliegen! 3.209 kilometer zullen we afleggen naar onze volgende bestemming: Kuala Lumpur, Maleisië. Met de trein zou dat ongeveer 3 volle reisdagen zijn (als het met de trein zou kunnen). Nu doen we er 4 uur en 40 minuten over. Wat een tijdsprong!

We gaan vliegen!!!
We gaan vliegen!!!

Op naar het mooie weer, de helderblauwe zee, de witte stranden, het oerwoud, de moderne metropolen, de koloniale geschiedenis (met een klein Nederlands tintje). Een land dat van alles te bieden heeft, we kunnen niet wachten!

 

14 gedachtes op “Vooruitblik Maleisië: Voor het eerst vliegen!

 1. Heel veel plezier in Maleisië! Op naar een nieuw avontuur. Ik ‘vlieg’ met jullie mee haha.. Op naar het volgende verhaal =P

 2. Ga idd met jullie verslagen mee naar het volgende avontuur.
  En geniet ervan al is het natuurlijk wel anders.
  Dus heel veel plezier

 3. Hoi Sylvia en Sander!
  Ik heb begrepen dat je, wanneer je naar Maleisie vliegt, een visum kunt krijgen op het vliegveld. Heb je hiervoor een uitgaand ticket nodig?
  Groetjes!

  1. Hoi Jolein,
   Wij hadden geen uitgaand ticket en er werd ook niet naar gevraagd. We hebben ook een meisje gesproken die iedere 3 maanden een paar dagen naar Singapore ging met de trein en dan weer Maleisië in ging en zo weer een nieuw visum kreeg van 90 dagen. Je hoeft geen papieren in te vullen en het visum is gratis.

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!