De meeste mensen die vanuit Maleisië naar Indonesië gaan, vragen het visum aan in Kuala Lumpur. Wij kregen echter de tip om de visumaanvraag voor Indonesië in Georgetown Maleisië te doen.

Voor Indonesië heb je een visum nodig. Deze kan je aan de grens krijgen, maar dan kan je alleen een visum voor dertig dagen krijgen. Dat is natuurlijk veel te weinig voor dit prachtige land. Wij willen een visum voor minimaal zestig dagen, dus dan moeten wij hem van tevoren aanvragen. In Maleisië kan dit bij de ambassade in Kuala Lumpur, maar hier schijnen ze erg strikt te zijn. Zo moet je bijvoorbeeld in nette kleding komen, stellen ze veel kritische vragen en is het erg druk. Wij kregen de tip om hem aan te vragen bij het Indonesische consulaat in Georgetown. Daar zijn ze niet zo strikt en mag je lekker in je korte broek op slippers naar binnen. Aangezien wij toch in Georgetown zijn, proberen we het hier eerst maar. Lukt het niet, dan doen we het alsnog in Kuala Lumpur.

We hebben toch maar ons netste kloffie aangetrokken.
We hebben toch maar ons netste kloffie aangetrokken.

En inderdaad, makkelijk is het zeker. Het consulaat is klein en erg rustig. Zelfs nu in het hoogseizoen. Voor de zekerheid hebben we ons toch maar op z’n netst aangekleed, je weet maar nooit, maar we zien ook een gezin, allemaal in korte broek en de vrouwen met een shirt met spaghettibandjes aan. We zijn binnen no-time aan de beurt en ze helpen ons alle papieren in te vullen. ‘Nu hebben we alleen nog een kopie van jullie paspoorten, een pasfoto en een kopie van jullie vliegtickets het land uit nodig.’ Onvoorbereid als wij zijn, hebben we niets bij ons, dus wijzen ze ons vriendelijk de weg naar een fotozaakje. Hier maken we pasfoto’s en kopieën van onze paspoorten, geen probleem. Maar dan komt het lastige: de vliegtickets. Wij hebben helemaal geen vliegtickets vanaf Indonesië naar een andere bestemming. We weten niet eens wanneer we weg willen. We wagen maar de gok en gaan terug naar het consulaat. Ik leg uit dat het internet bij het fotozaakje niet werkte en of het goed is als wij morgen, bij het ophalen van het visum, de tickets laten zien. Ze stemmen hier gelukkig mee in. Mooi, dan hebben wij wat tijd om iets te bedenken.

Met speels gemak het visum aangevraagd.
Met speels gemak het visum aangevraagd.

’s Avonds maak ik twee nep vliegtickets (hierover later meer!) en deze printen wij de volgende dag uit. Toch zijn we best nerveus of ze de neptickets accepteren. Straks zien ze dat het nep is en wordt ons de toegang tot het land ontzegd. Eenmaal op het consulaat wordt er niet eens meer gevraagd om de tickets en krijgen wij met een vriendelijke lach onze paspoorten overhandigd met ons zestig dagen visum erin. Wat een opluchting! …en weer een mooie prent erbij in onze paspoorten!

8 gedachtes op “Visumaanvraag voor Indonesië in Georgetown Maleisië

  1. Een leugen om bestwil maar geen idee of dat verstandig is in het buitenland maar wel mooie pakken hoor 😀 al die tijd meegesjouwd speciaal voor dit moment :p

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!