Wij zijn niet zo van de tours. We genieten van de vrijheid dat het individuele reizen ons geeft en tours zijn ook nog eens vele malen duurder. Voor verandering en de ervaring, boeken wij echter een Chinese tour van Guilin naar Xingping met de bamboeboot.

PVC 'bamboe' boot
PVC ‘bamboe’ boot

Je kent de Chinese tours wel. Je ziet ze vaak al van ver af aankomen en dragen allemaal hetzelfde petje. Ze worden geleid door de gids, uitgerust met microfoontje aan de mond en boxen aan de riem. Triomfantelijk zwaait hij met zijn vlaggetje, gebonden aan een oude radioantenne. We vinden het heerlijk om naar te kijken (zolang het bij één groep blijft), maar om er zelf bij te horen…

In Guilin willen met een bamboeboot over de Li rivier naar Xingping. Overal op straat verkopen mensen tours hiervoor. Na wat onderzoek blijkt dat het ook de makkelijkste manier is om dit te doen, omdat je eerst een uur met de bus moet en dan pas de rivier opgaat. Bij stom toeval komen wij bij het boekingskantoortje terecht, waar alle tours daadwerkelijk vandaan vertrekken en voor een mooie prijs boeken wij de tour.

Genieten geblazen op de Li-rivier
Genieten geblazen op de Li-rivier
Gezellig in de regen!
Gezellig in de regen!

De volgende ochtend worden wij voor het hotel door een busje opgehaald. Bij het boekingskantoortje worden wij overgeheveld in een grotere bus, vol met toeristen. Zowel Chinese toeristen als (gelukkig maar) westerse toeristen. Uiteraard wordt onze ‘groep’ geleid door een enthousiast sprekende gids. Geen idee hoe, maar hij weet de volledige busrit van een uur vol te praten over het gebied. Eerst in het Engels, om daarna onvermoeibaar op dezelfde toon verder te gaan in het Chinees. Na een uur krijgen we allemaal een pandasticker op het shirt geplakt (gelukkig geen petjes) en komt de antenne met pandavlag van de gids tevoorschijn.

Het Karstgebergte vanaf de Li-rivier
Het Karstgebergte vanaf de Li-rivier

 

Het laatste stukje wandelen we naar Xingping
Het laatste stukje wandelen we naar Xingping

Gehoorzaam loopt iedereen achter hem aan naar de bootjes. Vrolijk volgen wij de groep. Bij de waterkant ontmoeten wij Aleks en Matilde, twee solo backpackers. Samen met hen stappen wij aan boord van een bamboeboot (waarvan het bamboe inmiddels vervangen is door pvc, lang leve de moderne tijd). Niets romantisch tussen de bergen door over de rivier varen over een verder verlaten water. Het krioelt er werkelijk van de bootjes. Van bamboevlotten tot cruisescheepjes. Gelukkig verdwijnt de drukte al snel en kunnen we genieten van de tocht over het water. Het is een ongelooflijke omgeving. Prachtige, groene bergen, ieder zo’n 300 meter hoog, met steile hellingen en een afgeronde top. Dit is exact het plaatje dat ik in mijn hoofd had, als ik aan China dacht, voordat we op reis gingen. Werkelijk ontzettend mooi. Het begint te regenen, alhoewel er een afdakje is, blijf ik lekker in de regen zitten, genietend van alles, alle zintuigen prikkelend. Na een uur varen door het Karstgebergte, meren we aan in de buurt van Xingping en is de tour voorbij. Het laatste stuk naar Xingping lopen we met z’n vieren in een uurtje. Door kleine dorpjes, langs de rivier. Onderweg stoppen we zelfs om onze eerste duik te nemen in het heerlijk verfrissende rivierwater. Eindelijk ruilen we de steden, met hun mooi aangelegde groene parken en tuinen in voor echte, ongerepte natuur. Het was een onvergetelijk mooie tocht. Af en toe een tour is zo gek nog niet!

12 gedachtes op “Van Guilin naar Xingping met de bamboeboot

  1. Schitterend weer en jullie er goed uit wat een belevenissen toch allemaal.
    ik kijk al weer uit naar het volgende ik ga van de week ook met een bootje maar ja dat is de Wormer bedankt en wij horen wel weer van jullie

  2. Afwisselend een ‘burgerlijke’ uitstapje is dus toch erg leuk 😀 leuk verhaal hoor

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!