Vaccinaties hebben we wel vaker gehad, maar deze keer was het echt een belevenis.

We zitten in de wachtruimte, ik had haar al zien lopen. Een ietwat oudere vrouw, een boblijn van grijs haar. Wit zusterjasje, achterkant vol met kreukels, dat eigenlijk al eens gewassen had moeten worden. Of was het misschien al te vaak gewassen en dat het daardoor wat snoezelig over kwam? Onder het jasje een gestreept truitje en dan had ze nog een kleine blauwe bril op (zo een waar mensen altijd overheen kijken). Ze kwam wat chaotisch maar wel erg vriendelijk over.

Na een paar minuten, “Jansen en van der Meer…. Jullie mogen meekomen naar kamer 3”. Achter mevrouw in kwestie aan lopen we naar haar kamertje. Het hangt er vol met wereldbollen, wereldkaarten en folders. Ook het bureau mag er wezen, de papieren van de vorige “patiënt” liggen nog mooi uitgestald over het hele werkblad, volgens mij wordt dat een reis naar Laos en Thailand.

“Oke, ik begin met jou, mevrouw Jansen”.  Eerst een vragenlijst vanaf de computer, waarbij Vaccinaties Vaccinatieboekjemijn antwoorden meteen worden overgenomen. Aan de handen van mevrouw te zien houdt ze erg van tuinieren. Handen die mooi gebruikt zijn met iets te lange, licht verkleurde nagels. “Waar gaat de  reis naar toe?” Ik begin op te noemen: Rusland, Mongolië, China, Nepal, Indonesië, Laos….. “Oww stop maar, het past niet op de regel”. Lachend grapt Sander, nou, er komen nog veel meer landen bij hoor!

Daar was die eerst blik, ”Nog veel meer?”. Nu wordt eerst de vragenlijst  verder afgemaakt. Maar dan schiet mevrouw (ze heeft iets weg van een vriendelijk, blij heksje) wat te binnen. “Indonesië he?” Er wordt een kaart bij gepakt van Indonesië met daarop aangegeven waar de kans op malaria gebieden liggen. Het vriendelijke heksje zegt ons dat we dan maar beter alleen naar de “niet malaria gebieden” moeten gaan. Sander en ik kijken elkaar aan. Sander: ”Nou dat gaat dus wel gebeuren”.  “Ow, nou dan word het wel heel duur hoor, je moet dan heel veel antimalaria pillen mee” zegt ons heksje. Schouderophalend zeggen wij dat dat dan maar zo is.

En dan, met grote ogen “Gaan jullie nou ook naar Mongolië? Oww nee toch! Weer wordt er een kaart bij gepakt en vraagt het blije heksje (volgens mij met de hoop dat ons antwoord: nee, is), zijn jullie langer dan één dag in dit roze gebied? Het roze gebied is zo een beetje de hele route van de trans-Mongolië express. Ik kijk mevrouw wat geschrokken aan en zeg voorzichtig, “Ja…. We gaan daar bijna een maand rondreizen”. Toen kwam er een diepe zucht, nou dan moeten jullie eigenlijk ook een vaccinatie tegen tekenencefalitis. Maar die is ook erg duur! Sander vraagt of het heel gevaarlijk is als je “het” (dat wat je kan krijgen als je die vaccinatie niet neemt) oploopt. Het vriendelijke heksje kijkt over haar bril ons aan, “ja, je hersens hè, je kan een infectie aan je hersens er van krijgen! Maar de kans dat je het krijgt is wel heel klein hoor.” “Nou”, antwoordde Sander, “Dan hoef ik er niet over na te denken hoor, die vaccinatie nemen we ook!”

Ondertussen kijkt ons blije heksje zenuwachtig naar de klok. We zitten al een half uur in het kantoortje en hebben eigenlijk nog niets echt geregeld, laat staan dat we al vaccinaties hebben gehad. En weten ook nog niet wat we nou wel en niet moeten krijgen. Het heksje rent het kantoortje uit naar buiten. Sander en ik kijken elkaar met enige verbazing aan. We moeten eigenlijk erg lachen om de situatie maar daar komt ons heksje alweer aan. Met een zucht van opluchting komt ze binnen. “Mijn collega heeft al mijn patiënten tot aan de pauze van mij overgenomen. Zo, heb ik even de tijd om alles goed met jullie door te nemen.”

Het heksje is nu een stuk rustiger en er verschijnt een lach op haar gezicht. “Ja het is natuurlijk hartstikke leuk hoor, wat jullie gaan doen! En ook leuk om dit allemaal uit te zoeken.  Maar dan moet je er wel de tijd voor hebben…”

We waren om 11 uur aan de beurt, het zou een consult van 20 minuten zijn. Om 12:30 uur lopen we de afdeling vaccinatie af. We kijken elkaar met een lach aan.

Wat zijn er toch mooie mensen op de wereld!

10 gedachtes op “Vaccinaties: Gaan jullie ook naar Mongolië? Oww nee toch!

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!