Inmiddels zijn we alweer drie maanden op reis en zijn we echte experts geworden met wassen op reis. Nu de zomervakantie voor de deur staat, hebben wij voor jullie wat handige tips voor het wassen van kleding op reis. Niet alleen handig tijdens het backpacken, maar zeker ook op de camping, de boot of waar je ook maar weg van huis wilt wassen.

Onze wasset. De wasnetjes gebruiken wij om onze kleding in te bewaren.
Onze wasset. De wasnetjes gebruiken wij om onze kleding in te bewaren.

Onze wasset:
–          Een universele stop. Toegegeven, ze sluiten niet altijd voor de volle honderd procent af, maar het is voldoende om een wasje te kunnen doen.
–          Een dompelaar. Niet alleen handig voor een kopje thee, maar ook voor je was als er alleen koud water is.
–          Een elastieken waslijn. Kan je de puntjes van je wasgoed tussenproppen zodat je geen knijpers nodig hebt.

Wassen
Met wassen in the middel of nowhere hebben wij in Suriname al heel wat ervaring opgedaan. Je wordt er steeds handiger in. Is er geen teiltje of wasbak aanwezig? Geen probleem. Dan doen we de kleding in een zwarte vuilniszak met wat water en wasmiddel, schudden het geheel door elkaar en leggen de zak in de zon. Na een uurtje is het water heerlijk warm en kan je het goedje nog een keer flink omroeren. Even goed uitspoelen en klaar!

Kleding drogen voor open raam.
Kleding drogen voor open raam.

Drogen
Haast. In Vladimir hadden wij ons vergist in de vertrekdatum. We moesten een dag eerder dan we dachten alweer met de trein. Gelukkig komen we hier de avond voor vertrek achter. “Shit!”, roept Sylvia, “ik moet nog al mijn was doen!” Vlug pakt ze de universele stop, het wasmiddel en haar wasgoed. Gooit het in de wasbak en begint te wassen. “Zo, dat is net op tijd!” Het was inderdaad net op tijd, maar nu hebben we een ander probleem, het wasgoed moet ook nog droog zijn voordat we weggaan. In ene komen we met een oplossing. Als we nou de kleding in een handdoek rollen en dan héél goed uitwringen, is het misschien nog op tijd droog! En ja hoor, de volgende ochtend zitten wij netjes met schone én droge kleertjes, op de juiste dag in de juiste trein.

Kleding drogen in de achtertuin.
Kleding drogen in de achtertuin.

 

De lokale experts aan het werk. Daar kunnen we vast nog wat van leren!
De lokale experts aan het werk. Daar kunnen we vast nog wat van leren!

Ontkreukelen

Natuurlijk hebben we zo goed en zo kwaad als het kon kleding uitgezocht dat niet veel kreukelt. Helaas is dat niet helemaal gelukt, maar hier hebben we wat op gevonden. Voordat we de was ophangen om te drogen, kloppen we het goed uit en vouwen we het heel (maar dan ook héél) netjes op. Alle plooitjes strijken wij met de hand glad en zo laten we het 10 minuten liggen. 9 van de 10 kreukels zijn er dan uit!

Ondanks dat we aardig bedreven zijn geworden in het wassen met de hand, is het niet onze favoriete hobby. Dus als er een laundry service bij het hostel zit, besteden we het daarom maar al te graag uit. Lekker makkelijk en ook goed voor de lokale economie natuurlijk!

Heb jij nog handigheidjes voor wassen onderweg?

 

15 gedachtes op “Tips voor het wassen van kleding op reis

 1. Erg primitief maar je moet wat. Uhm tips voor jullie…geen kleding vies maken zodat je ze niet hoeft te wassen ;p haha nee geen ervaring waar jullie iets aan hebben

  1. Zodra je er aan gewend bent valt het best mee hoor, zo lang je maar niet alles opspaart en in een keer alles moet wassen, dan is het een flinke klus.

 2. ja hoor de was in de vuilniszak etc ken ik veel gedaan in Frankrijk lang lang geleden leuk om dit te lezen

  1. Die gouden tip gaf je ons voordat wij naar Suriname gingen! Echt super, hebben wij heel veel aan gehad. Ik denk dat als wij in Australië zijn, wij er in the middle of nowhere ook weer heel veel gebruik van gaan maken! 😀

 3. Jullie zien er op de P.C..altijd fris uit dankzij de wasmethode.Bij het
  kamperen in Frankrijk zagen wij wel onze mede kampeerders hun
  ondergoed onder de douche wassen.Nog fijne dagen in Nepal’
  Liefs opa,oma en een kopje van Luna.

 4. Zal er op onze vakantie aandenken, maar neem toch op de camping maar een wasmachine voor 3 euro en 2 voor de droger.

 5. Heel handig de was tips maar ben blij dat er op de meeste echte jachthavens een wasmachine hebben.

 6. Hee S&S,

  Super handige tips! Ik heb helaas niet van die handige attributen, dus heb het op een andere manier op moeten lossen. Misschien handig voor anderen met hetzelfde probleem..?

  – Wanneer er alleen koud water uit de kraan komt: gebruik (als het mogelijk is) het warme douchewater
  – Bij gebrek aan een hotel- of universele stop kun je ook een plastic zak pakken, die helemaal in het afvoerputje proppen, en dan de kraan aan zetten. Het zuigt zich dan vacuüm, en daar kun je prima een wasje mee doen.
  – Voor minder-kreuk-kleren als ze droog zijn en in de backpack mee moeten: rol je kleren op. Scheelt niet alleen kreukels, maar ook ruimte!

  Maar een laundry service is vaak nog wel het handigst inderdaad 😉

  Groetjes!

  1. Super tips! Erg handig. Toevallig heb ik de tip met het warme douchewater gisteren uitgeprobeerd. Werkte perfect en het water ging door de harde kleine straaltjes ook nog eens extra schuimen. Helemaal goed! 😀

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!