Dat we naar Tibet willen is zeker, en dat het soms erg moeilijk kan zijn om de trip te boeken weten we. Wel hadden we gehoord dat het dit jaar, in vergelijking tot vorig jaar, een heel stuk makkelijker is om de benodigde papieren te bemachtigen. Vorig jaar werden er lange tijd weinig tot geen toeristen Tibet binnengelaten. Dit jaar gelukkig wel weer!

Vermaak in Chengdu: spelletjes spelen!
Vermaak in Chengdu: spelletjes spelen!

Ons plan was om tegen het einde van onze reis door China naar Chengdu te gaan en vanaf daar een tour te boeken naar Tibet. Ongeveer twee weken voordat we naar Chengdu zouden gaan, begon ik informatie te zoeken over reizen naar Tibet. Ik kwam er toen al snel achter dat de aanvraag voor een permit (een soort visum dat je als buitenlandse toerist nodig hebt om Tibet binnen te komen) tien tot vijftien dagen zou duren! Tibet mag je als buitenlandse toerist alleen bezoeken met een georganiseerde tour waarbij je verbonden bent aan een gids, je hebt een permit nodig, een geldig China visum en er moet van te voren vaststaan hoe lang je in Tibet blijft, waar je het land binnen komt en waar je het land weer uit gaat.

Onze nieuwe vriend!
Onze nieuwe vriend!

Via een hostel vinden we al na twee dagen twee mensen die in dezelfde periode ook deze tour willen maken! Dat ziet er goed uit! Omdat alles via een georganiseerde tour moet, is de trip best prijzig. De kosten kun je naar beneden krijgen door een groepje te zoeken waarmee je de tour gaat maken. Dan kun je de kosten voor bijvoorbeeld de huur van de minivan delen.  Maar uiteindelijk vallen die twee toch af. Hierna lijken er geen mensen meer te zijn die in dezelfde periode als wij de tour willen maken. En de tour met z’n tweeën maken is geen optie voor ons, dan wordt het te duur voor ons. Teleurgesteld bedenken we “dan maar” een plan B.

Een paar dagen eerder dan verwacht, komen we na een lange treinreis van 24 uur aan in Chengdu. Zodra we in ons hostel aankomen krijgen we verrassend nieuws te horen: er zijn toch nog twee mensen die de tour naar Tibet willen maken!! Wel moeten we dan ons visum voor China verlengen. Rekening houdend met de aanvraagtijd van het permit en de eerst mogelijke vertrekdatum, loopt ons visum net een dag te vroeg af. Moe van de lange reisdag zitten we aan een heerlijke, westerse hamburger met milkshake in het hostel onze mail te controleren, en wat blijkt, via een ander hostel hebben er nog twee mensen ons gemaild voor de Tibet reis! Dat is helemaal mooi, dan zijn we met z’n zessen en kunnen we de kosten delen, waardoor het voor ons allemaal veel beter te betalen is! Deze avond regelen we nog alles. We zijn zó blij dat Tibet door kan gaan. Het kostte wat tijd, maar dan heb je ook wat…

Genoeg tijd om naar de kapper te gaan, terwijl we wachten op ons visum.
Genoeg tijd om naar de kapper te gaan, terwijl we wachten op ons visum.

Maar dan, vier dagen later krijgen we te horen dat er “problemen“(?) zijn in Tibet. De politie en Tibetaanse reisorganisaties zijn aan het overleggen of er überhaupt nog wel toeristen Tibet in mogen. Ons permit aanvraag is niet behandeld, de kans dat de reis nog door gaat is klein. We moeten het weekend afwachten, maandag zullen er nieuwe besluiten genomen worden.

Maandag krijgen we te horen dat ons permit, ook al is het nu eigenlijk te kort dag, toch in behandeling is genomen en er dus nog wél toeristen naar Tibet mogen! Het hostel geeft ons 50% kans dat het permit dan ook nog wordt geaccepteerd, weer moeten we afwachten. Sander en ik hebben ons paspoort na de visumverlenging ondertussen weer terug en willen de stad even uit. We besluiten een hike van drie dagen op een van de vijf heilige bergen in China te gaan maken.

Uit eten met onze Franse reisgenootjes.
Uit eten met onze Franse reisgenootjes.

Na drie dagen mooie, zware en vermoeiende dagen op de berg Emai komen we terug in Chengdu. Hier krijgen we fantastisch nieuws te horen. Alles is gelukt en geaccepteerd voor onze reis naar Tibet, het gaat uiteindelijk allemaal tóch door!!!

Tibet here we come!!

16 gedachtes op “Tibetreis plannen

  1. Dat is zeker goed nieuws op het eind zeg! Het zou zo kut geweest zijn als t niet door was gegaan. Jullie wisten van te voren al dat jullie daar graag heen wilden en hoe groot is de kans dat je hier een volgende keer komt? Echt super

  2. Wat een goed nieuws! Het moet spannend geweest zijn, dat wachten op een ‘ja’ of ‘nee’. Hoe vonden jullie Emei Shan?

    Heel veel plezier in Tibet gewenst, geniet

  3. Wat fijn zeg. Nu zien jullie misschien, wat maar voor weinig toeristen is weggelegd. Wij lezen de verhalen wel.

  4. Het wachten wordt beloond en jullie gaan nu veel zien wat heel veel mensen niet kunnen, heel veel plezier!!
    Kijken naar jullie verslagen uit!!

  5. Wat goed dat het jullie gelukt is. Het zou jammer zijn als het niet zou lukken. Ik ben heel benieuwd naar jullie avonturen, die jullie ongetwijfeld gaan beleven ondanks het feit dat jullie “georganiseerd “moeten reizen.

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!