Een van de dingen die hoog op mijn verlanglijstje staan om te doen tijdens onze wereldreis is leren surfen. Geen windsurfen of kitesurfen, maar een echte golf ‘pakken’ en gaan. Het is nu eindelijk zover: we gaan surfen op Lombok!

We maken ons op voor de eerste golven!
We maken ons op voor de eerste golven!
Poging 1 van Alex: mislukt.
Poging 1 van Alex: mislukt.

De meeste mensen die in Indonesië willen surfen, gaan naar Bali. Daar kan je zelfs naar een surfkamp gaan om de fijne kneepjes te leren. Wij besluiten echter naar Lombok te gaan, naar het kleine surfdorpje Kuta om daar onze eerste golven te pakken. Opmerkelijk is dat we overal waar wij reizen Nederlanders tegenkomen, behalve hier, geen Nederlander te bekennen. Kuta wordt werkelijk overspoeld door de surfdudes, uit alle delen van de wereld. Australie, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Italie… maar geen Nederlanders.

Poging 2: dat lijkt er meer op!
Poging 2: dat lijkt er meer op!
Ook Philip heeft de smaak te pakken.
Ook Philip heeft de smaak te pakken.

Syl heeft er vandaag niet zo’n zin in, dus trek ik op met onze Zweedse vrienden. Zij hebben al een keer eerder geprobeerd te surfen, dus willen ze mij wel wat leren. Rondom Kuta heb je veel surfstranden. De echte adrenalinejunkies laten zich door een vissersbootje honderden meters uit de kust slepen. Daar pakken ze boven het rif de hoogste golven met als risico dat als ze vallen ze zichzelf openhalen aan het rif.

Lachen na de zoveelste valpartij.
Lachen na de zoveelste valpartij.

Wij doen het iets kalmer aan en gaan naar een strandje perfect voor beginners. Je loopt hier zo met je board onder de arm het water in, geen rif te bekennen. Na een cursus surfen-in-het-kort van mijn Zweedse vrienden (‘uhm, ja… gewoon zo hard mogelijk peddelen en als de golf je mee pakt proberen te staan…‘), lig ik in het water. De eerste 20 minuten lijkt het nergens op. De golven gaan aan me voorbij of ze gooien me ondersteboven. Maar dan begin ik het door te krijgen en voordat ik het weet sta ik op de plank en ben ik gewoon aan het surfen! Oké, het zijn geen gigantische golfen, maar toch… het is gelukt!

Ready to catch some waves!
Ready to catch some waves!

We surfen uiteindelijk twee dagen, waarbij ik Sylvia de tweede dag leer surfen. Ook haar lukt het uiteindelijk om op de surfplank te staan! Na twee dagen genieten zijn alle gewrichten blauw, hebben we overal spierpijn, doen mijn tepels zeer door het geschaaf over het bord (ja echt waar! dat doet pijn hoor!) en zijn we donkerrood verbrand. Maar man, wat was DAT gaaf! Zeker voor herhaling vatbaar!

16 gedachtes op “Surfen op Lombok

  1. Alweer zo prachtig verhaal, zie de beelden zo voor me. En jullie weer een ervaring rijker. Denk dat er heel veel mensen jaloers zijn, jullie beide je dromen uit laten komen! Gr. Monique

  2. Leuk jullie, voor mij herkenbare, verhaal te lezen. In het “grijze verleden” heb ik me ook wezenloos gelachen om mijn capriolen op de plank. Resultaat was toen ook een rood verbrande rug en benen. Maar dat was het net als jullie belevenis 100% waard. Geniet van alle mooie en leuke dingen.

  3. Surfing, surfing, windsurfing
    Surfing, surfing, windsurfing
    Leuk filmje. Met name het lachen op de achtergrond. Ik heb ook gelachen maar dan achter m’n pc.

  4. Wauw wat een belevenis weer. Hoe mooi en fijn dat jullie het daar hebben. En wat een leuk fimpje echt het begin en dan later lukt het toch super hoor. Geniet er maar van.

  5. Ik hoop dat de camera waterproof is haha. Surfen gaat makkelijker met een board Sylvia :p haha ziet er super leuk uit

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!