De Shwedagon Pagode in Yangon, het moet een van de meest indrukwekkende pagodes in Myanmar zijn. Nog zonder veel verwachtingen zetten wij koers naar dé pagode.

Chantende monniken.
Chantende monniken.
Er zijn vele kleine gebedshuisjes rondom de Shwedagon Pagode.
Er zijn vele kleine gebedshuisjes rondom de Shwedagon Pagode.

Pagodes hebben we ondertussen in alle soorten en maten wel gezien. Maar de Shwedagon Pagode maakt veel indruk op ons. Al is het eigenlijk niet zozeer de pagode zelf die ons dat warme gevoel geeft, dat je krijgt bij het zien of getuigen zijn van iets bijzonders.

De pagode is super groot. Als een gouden koning schittert de pagode vol trots in de zon. Om de pagode heen, aan de voet, staan veel Boeddhabeelden in open huisjes en kleinere Boeddhabeelden, waarbij gebeden wordt en offers geschonken worden. Verder staan er op het terrein van de pagode nog veel bijgebouwen waarin gebeden wordt en natuurlijk nog veel meer Boeddhabeelden.

De monniken doen een gebed.
De monniken doen een gebed.
Gelovigen maken kleine offers bij een van de vele heilige beelden.
Gelovigen maken kleine offers bij een van de vele heilige beelden.

Wij zijn onder de indruk van de sfeer die hier hangt. De rust en de gemoedelijkheid hebben bijna iets magisch. Zelf zijn wij niet boeddhistisch, maar krijgen door de hartelijke mensen, de vele monniken, de gouden Boeddhabeelden en de prachtige pagode een bijzonder warm en welkom gevoel.

Ongeveer een uur voor zonsondergang beginnen de monniken met een gebed. In verschillende groepjes verspreid zitten monniken op de grond. De gebeden lijken wel liederen. Tegen de tijd dat de zon echt ondergaat worden er honderden kaarsjes rondom de grote pagode aangestoken. Ook wij mogen wat kaarsjes aansteken.

De Shwedagon Pagode.
De Shwedagon Pagode.
Een prachtig, sfeervol beeld.
Een prachtig, sfeervol beeld.

Wauw, wat is dit een prachtige ervaring! Om hier, van zo dichtbij, een kijkje te mogen nemen bij het boeddhistische geloof. En dat niet alleen, we hebben het ook mogen voelen. En vooral dat vinden wij een bijzondere en hele mooie ervaring. Ik kan de juiste woorden niet goed op papier krijgen om uit te leggen hoe het precies was.

Ook wij mochten kaarsjes aansteken.
Ook wij mochten kaarsjes aansteken.
Bidden bij de Shwedagon Pagode.
Bidden bij de Shwedagon Pagode.

Een paar dagen later bezoeken we een tempel. Daar komt een monnik naar ons toe en verteld ons spontaan, aan de hand van grote tekeningen, het verhaal van Boeddha. Zonder dat we ergens om gevraagd hebben of iets moeten betalen neemt hij alle tijd voor ons. In Azië hebben we al veel tempels, pagodes en monniken gezien, maar toch weten we nog niet heel veel van het Boeddhisme af. Ook voor al onze vragen neem hij alle tijd. Zijn Engels is gebrekkig, maar het is een mooie aanvulling op wat we eerder hebben meegemaakt bij de Shwedagon Pagode. Het is een onvergetelijke ervaring om op deze manier iets te hebben mogen leren over het Boeddhistische geloof.

Zelden blijven we zó lang hangen op een religieuze plek: we brachten er uren door.
Zelden blijven we zó lang hangen op een religieuze plek: we brachten er uren door.

12 gedachtes op “Shwedagon Pagode

  1. Wat een prachtig verhaal weer. Ja, zo’n Boeddhistische tempel heeft sfeer. De rust die ervan uitgaat. Mooie foto van jullie voor de tempel met al die lichtjes en natuurlijk de pagode die in de zon ” schittert”.

  2. Wat bijzonder, een uniek gebeuren en niet uit te leggen hoe het in het echt is, zo mooi!
    Deze pagode is 1 van de tot 10 foto’s denk ik? Bedankt.

  3. Heb genoten van de mooie foto,s van de pagodes.Zulke mooie had ik nog niet gezien.
    Nog veel vakantie plezier toegewenst.

  4. Vorig jaar zijn Hans en ik naar de Temple des mille Bouddhas in Frankrijk geweest. Was ook heel bijzonder en indrukwekkend, dus heel herkenbaar wat jullie hebben meegemaakt.

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!