Lake Toba op Sumatra is het grootste meer van Zuidoost-Azië. Het is een schitterende, rustige plek, met een mooie cultuur. Scooteren langs Lake Toba, schijnt de beste manier te zijn om de omgeving te verkennen. Dat willen wij dus weleens uitproberen.

Genieten van een schitterend uitzicht.
Genieten van een schitterend uitzicht.

Links rijden zijn we inmiddels wel gewend en we hebben een echte scooter gehuurd, geen geschakel dus! ’s Ochtends smeren wij ons in met onze super zonnebrand: P20(echt een aanrader). Eén keer smeren en je bent voor de rest van de dag beschermd. Scheelt ook weer in de spullen die wij vandaag mee moeten nemen.

Lekker voetballen.
Lekker voetballen.

 

We vertrekken vanaf het dorpje Tuk Tuk, gelegen op Samosir eiland. Het is een heerlijke tour. De wegen zijn niet zo goed, maar het is heerlijk weer en er is meer dan genoeg onderweg te zien. Schitterende uitzichten, kleine dorpjes, mooie huizen, vriendelijke mensen. Je kan goed zien dat het Christendom hier floreert: overal zie je kleine kerkjes. Bijna elk huis heeft een graftombe, soms bijna even groot als het huis zelf, waar alle voorouders liggen begraven.

Verbrande knieën... AUTCH!
Verbrande knieën… AUTCH!

Langzamerhand begin ik te beseffen dat mijn knieën beginnen te verbranden. Ja hoor, die ben ik vergeten in te smeren. En die super zonnebrand hebben we natuurlijk in het hotel laten liggen, handig!

Af en toe stoppen we in een dorpje, om een beetje cultuur op te snuiven. In deze omgeving maken ze allerlei houtsnijwerken en weven ze speciale doeken. Als we weer eens, na een kleine stop, op de

Traditionele huizen.
Traditionele huizen.

scooter stappen, merk ik dat we een beetje waggelen. Na een korte inspectie zien we dat we een lekke band hebben. Lekker dan! Het is nog zeker anderhalf uur terugrijden. Gelukkig is er een kleine garage voor scooters zo’n 100 meter verderop. We zitten er niet op te wachten om veel geld hiervoor uit te geven, dus pompen we daar de band op en gaan weer verder. Na 300 meter staan we echter alweer naast de scooter, met een band zo plat als een dubbeltje. Een voordeel: we staan alweer bij de volgende garage. We besluiten de band toch maar te laten plakken. Als we dit kenbaar willen maken reageert er niemand. Iedereen is druk bezig. We gaan maar even zitten, in de hoop dat we zo geholpen zullen worden. Na 20

Ik zie je wel!
Ik zie je wel!

minuten beginnen ze plotseling aan onze scooter te werken. Op allerlei manieren probeer ik te vragen wat het gaat kosten, maar niemand geeft antwoord. We zeggen beide tegen elkaar: oké, nu worden we opgelicht. Na een klein uur staat de scooter weer klaar voor vertrek en moeten we alleen nog betalen. We zien de bui al hangen en maken ons op voor een flinke prijsonderhandeling. Acht vingers steekt de man op. Goh, 80.000 Rupiah, bijna 6 euro, dat is nog meer dan het huren van de scooter kost, denk ik bij mezelf. Maar misschien bedoelt hij wel Rp. 8.000. Ach, ik doe net of mijn neus bloed. Voorzichtig pak ik 8.000 Rupiah uit mijn portemonnee en overhandig het hem. Hij kijkt me aan en begint te glimlachen. ‘Thank you, bye bye!’ zegt hij vriendelijk knikkend. Verbaasd stappen wij op de scooter en rijden gauw weg, waarna we in een grote lachbui uitbarsten. 60 eurocent om je band te plakken!

Scooteren langs Lake Toba.
Scooteren langs Lake Toba.

Vrolijk vervolgen wij onze tour weer langs de kust, door kleine dorpjes met lachende kindjes en kronkelende paden door de mooie natuur, wat een heerlijk gebied!

10 gedachtes op “Scooteren langs Lake Toba

 1. Zekers mooie foto,vooral met die rode knieën !!! Haha
  Nee mooi verslag weer en mooie foto’s
  Hier plakken ze geen band voor 60 cent hoor!
  Zo zie je maar je denkt opgelicht te worden en uit eindelijk kost je het bijna niets.
  Plak spullen zijn al duurder, hihi
  Groetjes weer

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!