Rusland is een land van de extremen. ’s Winters kan het er 40 graden vrezen, ’s zomers tikt het kwik makkelijk de 40 graden plus aan. Van moerassen tot hooggebergten. Van gehucht tot miljoenenstad. Dit geld ook voor de welvaart. Van extreme armoede tot ongekende rijkdom. In Rusland zijn dit geen uitzonderingen.

Wij zien als toerist, met name in de steden, weinig van de verschillen in welvaart. Tuurlijk, de bedelaar op de hoek van de straat herken je. Evenals de dame in bontjas, met Armani zonnebril en Louise Vuilton tas, die bij de Hermitage zonder blikken of blozen voorbij de meterslange wachtrij loopt en direct naar binnen mag. Wij kunnen de verschillen het beste vergelijken aan de hand van de auto’s die wij in het straatbeeld zien.

De stad.
We worden in Moskou op een dag uitgenodigd door een Fransman bij hem thuis. Hij heeft een prachtig appartement midden in het centrum. Wij vertellen hem dat we ons zo verbazen over de vele dure auto’s in de stad. ‘Dat klopt’, zegt hij. ‘Ik heb zelf geen auto en wordt hier vaak raar op aangekeken. Heb je daar dan geen geld voor? Vragen ze dan. Een auto is voor de Rus het belangrijkste waarmee hij kan laten zien dat hij geld heeft. Nog belangrijker dan zijn huis.’ Dat blijkt wel als we naar het straatbeeld kijken. We zien hier eenzelfde diversiteit aan auto’s als in Nederland, aangevuld met wat Amerikaanse krachtpatsers, Aziatische exoten en, uiteraard, de Lada. De verhoudingen in aantallen zijn echter geheel anders. In

Rijkdom in Rusland
Dure auto’s en oude busjes.

Nederland is een Range Rover op z’n minst opvallend te noemen, hier in de grote stad is het een ‘gewone’ gezinsauto, waarvan je er bij ieder stoplicht wel een ziet staan. Evenals bijvoorbeeld de BMW X6 en de Audi Q7. Om hier je rijkdom te laten zien moet je van betere huize komen. Een dikke Bentley of Rolls Royce, met chauffeur. Dan begint het pas ergens op te lijken. Overigens is de Hummer hier nu echt ‘uit’. In de jaren 90 was dit dé auto. Nu zijn ze uit het straatbeeld verdwenen, op een enkele limo na, die gebruikt wordt voor bruiloften. De ene na de andere slee zien we door de straat rijden, afgewisseld met een enkele Lada. Het is duidelijk. In de steden zit geld, veel geld.

De dorpen.
Het contrast tussen de stad en de dorpen is groot. De pracht van de binnenstad en de betonnen sovjetflats in de buitenwijken, maken plaats voor erbarmelijke, deels ingestorte, houten huisjes met een half dak. We kunnen ons, met de strenge Russische winters in gedachte, moeilijk voorstellen dat hier daadwerkelijk mensen wonen. Het aantal Lada’s per vierkante kilometer blijft hetzelfde, echter verdwijnen alle overige auto’s uit het straatbeeld. We vragen ons af of de Lada’s nog

Rijkdom in Rusland
Houten huisjes in de dorpen

daadwerkelijk kunnen rijden. Wanneer we tijdens onze treinreis een half uurtje stilstaan op een station, zien we van een afstandje een oud vrouwtje uit haar houten huisje stappen en naar een oude rode roestbak lopen. Ze stapt in en er gebeurd niets meer. Na drie minuten horen we plots een vreemd geluid, een knal en zien pluimen van zwarte rook de auto omringen. Nadat de rook wegtrekt is duidelijk dat de auto niet was ontploft, maar eindelijk was gestart. Met een slakkengangetje vertrekt de auto op de verder verlaten weg.

Dure Mercedessen en oude roestbakken, rijkdom en armoede, je vindt het zeker in Rusland!

6 gedachtes op “Rijkdom in Rusland

 1. hallo Sander en Sylvia ,
  wat fijn weer wat van jullie te ontvangen wat een verschillen daar wij hebben daar geen idee van ,maar jij kan het weer prachtig weergeven Sander ik heb weer genoten

 2. Hallo Sylvia en Sander
  bedankt voor het verslag op deze manier kom ik er achter hoe dat allemaal in Rusland in elkaar steekt en geniet nog maar lekker verder van alles wat je tegenkomt.
  gr. Monique en Theo

 3. Een Ruslandkenner die elke week in Het Parool schijft, en ook in Rsl woont en rijk geworden is, vertelde onlangs dat in een straal van 150 km van elke grote stad er vrijwel geen infrastruktuur aanwezig is en grote soberheid standaard is. NIeuws !!!! Luna heeft de tuin geinspecteert en in orde bevonden. Ook van haar de hartelijke groeten !!

 4. Prachtig, verslag Sander,
  Ja we horen inderdaad van de verschillen.
  Jullie zien het nu.
  Groetjes van ons

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!