Omdat wij ons van te voren niet verdiept hebben in alle plekjes die je tijdens een roadtrip aan de westkust van Australië tegen zal komen, is het iedere keer weer een verrassing voor ons. Zo kwamen we deze keer terecht in een echte industrie stad, Port Hedland.

Port Headland.
Port Hedland.
Even lekker vissen in de haven in de baas z'n tijd.
Even lekker vissen in de haven in de baas z’n tijd.

Als we de stad binnen komen, rijden we parallel aan het treinspoor waar op dat moment ons een trein passeert. We hebben nog nooit zo een enorme lange trein gezien! Er lijkt geen einde aan te komen. Tientallen, ik denk eigenlijk wel meer dan honderd wagons vormen een super lange trein. De wagons zijn grote laadbakken die allemaal gevuld zijn met ijzer.

Even later rijden we langs een zoutproductiebedrijf. Een berg wit zout, zo hoog als een flatgebouw van zeker zeven verdiepingen hoog, staat prominent langs de weg. En als we goed kijken zien we dat die berg continu word aangevuld met nieuw zout.

De gigantische zoutberg.
De gigantische zoutberg.
Dollen aan het eind van de werkdag.
Dollen aan het eind van de werkdag.

Wanneer we in het centrum zijn gaan we eerst langs het toeristenbureau om wat informatie op te vragen over de MUST SEE plekjes in deze stad. De enthousiaste dame van het toeristenbureau raad ons aan om naar de haven te gaan waar grote vrachtschepen 24 uur per dag aankomen om geladen te worden met tonnen aan ijzer.

Maar er is meer… iets wat je in zo een drukke industrie stad als dit niet zo snel zou verwachten. Schildpadden!!!

Het legseizoen voor de flatback turtles is begonnen. En net vanavond is er een tour waar we zo bij mogen aanschuiven om de schildpadden te zien die op het land komen om eieren te leggen!

De langste treinen ter wereld schijnen hier te rijden.
De langste treinen ter wereld schijnen hier te rijden.
Grote schepen worden volgeladen met ijzererts.
Grote schepen worden volgeladen met ijzererts.

21:00 uur de tour begint. Foto’s maken mag alleen niet het, flitsen zou de schildpadden kunnen afschrikken. Dan gaan ze, zonder eieren gelegd te hebben, weer terug de zee in. Dit kan zo gevaarlijk voor de schildpad zijn, dat ze er zelfs aan dood kan gaan. Al snel zien we de eerste schildpad. Ze is al op het land en bezig met het graven van een nest. Wanneer de schildpad de eieren aan het leggen is raakt ze in een soort van trans en we mogen we vlak achter haar gaan zitten en kunnen we de eieren zien. Na het leggen maakt ze het nest zorgvuldig dicht en gaat ze vlak langs ons weer terug de zee in.

Dat was super! Maar de tour is nog niet afgelopen. We zien wel tien schildpadden aan land komen!

Port Hedland, een mooi voorbeeld hoe een grote industriestad samen kan gaan met de wonderlijke natuur.

10 gedachtes op “Port Hedland

    1. Je mocht helaas helemaal geen foto’s maken omdat je toestel hoe dan ook gebruik maakt van infrarood licht (om afstanden te bepalenbepalen ivm scherpstellen geloof ik)

  1. Eigenlijk hoort de industrie niet in dit rijtje thuis vind ik maar het mag een wonder heten dat de schildpadden geen last hebben van de industriewant ze komen wel terug.

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!