Bij Inle Lake hebben we een paar werkelijk prachtige dagen gehad. We hebben lekker rond gefietst, kleine dorpjes bezocht en zijn een dagje met de boot het meer op gegaan om al het pracht te ervaren.

's Ochtends wakker worden met een lekker ontbijtje bij Inle Lake.
’s Ochtends wakker worden met een lekker ontbijtje bij Inle Lake.
Bezig met de gewassen op het platteland.
Bezig met de gewassen op het platteland.

Lekker druk
Inle Lake staat bekend als een toeristisch hoogtepunt in Myanmar. En dat dit zo is, blijkt ook wel als we ‘s morgens vroeg aankomen en een hotel moeten gaan zoeken. Alles zit vol en zal ook niet in de loop van de dag vrijkomen. Met behulp van onze taxichauffeur vinden we toch een heerlijk plekje waar we een aantal dagen kunnen blijven.

Weg van de ‘snelweg’.
Al die toeristen, reizigers en backpackers zijn gezellig. Maar wij houden er toch meer van om niet in een paradestoet, met alle westerse toeristen, op ontdekking te gaan. Ondertussen zijn we daar wel gedreven in. Toeristische drukte? Geen probleem, wij gaan weg van de ‘snelweg’.

Het typische leven in de kleine dorpjes: water, bootjes, een kleine moestuin, kinderen. En iedereen is rustig bezig.
Het typische leven in de kleine dorpjes: water, bootjes, een kleine moestuin, kinderen. En iedereen is rustig bezig.

We nemen de fiets en gaan op pad. En natuurlijk doen heel veel toeristen dat. Maar waar zij rechtdoor gaan, slaan wij af. Die weg (zandpad) staat inderdaad niet op je kaart, en ook niet in de Lonely Planet. Maar dat is juist het mooie! We komen langs de prachtigste kleine dorpjes. De lokale mensen kijken ons met een lach en enigszins verbaasd aan. Sommigen wijzen ons goedbedoeld de “juiste” kant op, maar we zijn niet verdwaald, nee, dit is waar we willen zijn.

Lekker spelen met een oud mes.
Lekker spelen met een oud mes.

Lokale producten.
Er wordt hier in de omgeving van alles gemaakt, van rijstkroepoek tot sigaretten waarbij ook het omhulsel is gemaakt van bladeren. Allerlei soorten zaden en pitten worden gedroogd en geroosterd, de mooiste doeken worden geweven en goud en zilver wordt gesmeed. Het leuke van “weg van de snelweg”, is dat de mensen verrast zijn je te zien. Overal mogen we even komen kijken, en maken ze iets van eten, dan laten ze het ons vol trots proeven.

Lokale vissers peddelen met hun rechterbeen, zodat ze hun handen vrij hebben voor de netten.
Lokale vissers peddelen met hun rechterbeen, zodat ze hun handen vrij hebben voor de netten.

Met de boot Inle Lake op.
Op de boot, met onze eigen kapitein, hebben we ook een heerlijke dag. We gaan naar de markt, bezoeken een kattenpagode, zien nog meer handwerkbedrijfjes, varen langs drijvende tuinen waar tomaten en bloemen worden gekweekt en kijken ten slot naar de zonsondergang. Ondanks de vele toeristen die een boottocht maken, merken we weinig van hun aanwezigheid. Het meer is enorm groot en heeft veel te bieden.

Onze vriendelijke kapitein voor de dag.
Onze vriendelijke kapitein voor de dag.

Onze “kapitein” is een aardige jonge vader van begin 30. We vragen hem veel over zijn leven hier in Myanmar. In de droge tijd huurt hij een bootje met motor en vaart hij toeristen het meer rond, zo leert hij Engels. In de regentijd is hij visser en gaat hij met zijn kano en een visnet het meer op. Hij heeft bijna geen school gehad en kan niet lezen en schrijven. Maar hij is trots op wat hij wel kan en wat hij doet. Aan het einde van de dag varen we langs zijn dorpje en kijkt hij ons twijfelachtig aan. “Willen jullie mijn huis zien?” Dat willen we graag! In het kleine bamboehuisje zijn geen stoelen of banken, dus we zitten met zijn allen op de grond. We krijgen thee en een pinda koekje. Sander bedankt en legt uit dat hij er allergisch voor is. Meteen wordt er druk gezocht in een kastje, en komt er een zakje tevoorschijn waar nog een half koekje in zit. Het verbaast ons iedere keer weer dat mensen die zelf maar zo weinig hebben toch altijd alles willen delen met ons wildvreemden. Nadat de hele familie ons heeft gezien gaan we weer verder.

Inle Lake, wat een prachtige plek en wat een super vriendelijke mensen! En als je afslaat, is er geen toerist te bekennen.

7 gedachtes op “Photo Friday: Inle Lake

  1. Geweldig toch?! Maar Sander..sta niet zo stijf op de foto 😛 haha ben je vastgebonden aan de stijve plank ofzo 😉

  2. Weer mooie foto’s. Altijd lekker veel op vrijdag.
    Prachtig die zonsondergang, ook deze foto is zeker een poster/schilderij waard.

  3. Weer mooie foto’s en een prachtige verhaal ik had ook niets anders verwacht. Het wordt niet alleen voor jullie weer wennen, als jullie thuis zijn maar ook voor ons allemaal…geen foto’s geen verhalen…. meer, maaaaar dat we weer even bij elkaar langs kunnen gaan is ook weer heel fijn vooruitzicht. Lieve schatten ga nog genieten met van alles wat jullie gaan zien.XXX

  4. Wederom een prachtig verhaal met prachtige foto’s. Vooral de foto van de longneck dame vind ik waanzinnig mooi (dat licht!). Het lijkt me waanzinnig om dit eens met eigen ogen te bekijken.

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!