Onze grootste nachtmerrie: de gemaakte foto’s en video’s tijdens onze reis kwijtraken. Zie hier hoe wij op reis back-ups van foto’s en video’s maken (ook handig voor thuisblijvers!).

Alles wat wij mee hebben op reis is vervangbaar. Onze schoenen, kleding, zelfs onze camera’s en backpacks. Worden ze gestolen of raken we ze kwijt, dan is dat vervelend, maar zeker niet onoverkomelijk; de spullen kan je gewoon nieuw kopen. Eén ding (naast onze gezondheid, natuurlijk) is dat wel: de geschoten foto’s en video’s. Ik moet er niet aan denken dat wij al die prachtige plekken waar we zijn geweest nooit meer kunnen zien. Al voor wij vertrokken lag ik er nachten wakker van en uiteindelijk hebben wij een goede oplossing gevonden om alles te kunnen back-uppen.

Op reis back-ups van foto's en video's maken.
Op reis back-ups van foto’s en video’s maken.

2 externe harde schijven.

In Nieuw-Zeeland zaten wij lekker in de gemeenschappelijk keuken van een camping foto’s uit te zoeken voor de site. Eenmaal klaar wilde ik met iets te veel spullen naar de camper lopen en toen gebeurde er iets vreselijks: de externe harde schijf, met al onze foto’s en video’s, ons ‘levenswerk’ van de reis, liet ik vallen. In die ene seconde van onoplettendheid glipte hij uit mijn handen. Het was niet eens zo hoog, maar toch, hij was gelijk kapot.

Gelukkig hadden wij er al rekening mee gehouden dat dit kan gebeuren en zetten wij al onze bestanden niet op 1, maar op 2 externe harde schijven. Wij kochten de volgende dag simpelweg een nieuwe harde schijf, kopieerde de inhoud van de nog werkende harde schijf naar de nieuwe en alles was weer in orde.

Bewaar de harde schijven op verschillende plekken.

Twee  harde schijven in dezelfde rugzak is niet handig. Als die gestolen wordt of je rugzak valt van het dak van de tuk-tuk (is bij ons echt gebeurd! Gelukkig was alles nog heel…), dan ben je alsnog al je bestanden kwijt. Daarom hebben wij 1 harde schijf in de backpack zitten en 1 in de daypack. De daypack hebben wij ALTIJD bij ons. Ook als we alleen eventjes wat gaan eten in het restaurant van het hotel. We hebben dus altijd 1 harde schijf bij ons en 1 harde schijf in de hotelkamer liggen. Wordt onze daypack gejat, dan hebben we nog een back-up in de hotelkamer. En wordt de hotelkamer leeggeroofd, dan hebben we in ieder geval onze foto’s e.d. veilig in onze daypack zitten.

Door de bomen het bos zien.

Inmiddels hebben we ruim 30.000 foto’s gemaakt en ruim 200 GB aan videomateriaal opgenomen. Dat moet je natuurlijk wel een beetje ordenen als je een paar jaar later die ene foto op het strand op dat kleine eilandje in Maleisië wilt terugvinden. Om dat voor elkaar te krijgen, maken wij per land een map aan, waarbij de naam van de map begint met de datum van de eerste dag dat wij in het land zijn (in het formaat jjjj-mm-dd) gevolgd door de naam van het land, dus bijvoorbeeld: “2013-08-01 Maleisië” vervolgens maken wij in die map voor ieder plaatsje weer op dezelfde manier een map aan. De map van dat ‘ene eilandje’ is dan bijvoorbeeld: “2013-08-10 Perhentian Island”. Daar staat nog een mapje per camera ( “toestel Sylvia” en “toestel Sander”). Daar staan dan alle foto’s van dat plekje en, ja hoor, daar heb je al “die ene foto op dat kleine eilandje in Maleisië”.

Daar hebben we 'die ene foto op dat eilandje in Maleisië al'.
Daar hebben we ‘die ene foto op dat eilandje in Maleisië al’.

Harde schijven synchroniseren.

Met Windows kan je makkelijk nieuwe bestanden van de ene schijf naar de andere kopiëren, maar als je bijvoorbeeld een bestaande foto aanpast (door hem bijvoorbeeld te draaien) dan wordt het al lastiger met Windows. Met Freefilesync wordt dat allemaal een stuk makkelijker. Je kan op beide harde schijven foto’s aanpassen, ordenen, slechte foto’s verwijderen etc. Je kan op verschillende manieren synchroniseren, onder andere 1 kant op (alleen van schijf 1 naar schijf 2) en beide kanten op synchroniseren (van schijf 1 naar schijf 2 en visa versa). Omdat wij op beide harde schijven weleens bestanden aanpassen, gebruiken wij altijd de laatste optie: beide kanten op synchroniseren. De volgende keer dat je Freefilesync draait zal hij alle aanpassingen synchroniseren, zodat op beide harde schijven weer de nieuwste bestanden staan. Ideaal.

Met het programma Freefilesync is synchroniseren erg makkelijk.
Met het programma Freefilesync is synchroniseren erg makkelijk.

Online Back-ups

Google drive, Dropbox, iCloud. Het is maar een kleine greep uit de mogelijkheden om online een back-up te maken. Handig? Zeker! Vooral als je een snelle internetverbinding hebt en niet al te veel bestanden hebt. Op reis is een snelle internetverbinding meestal niet voorhanden en onze back-up op de harde schijf neemt inmiddels alweer bijna 600GB in beslag.

Houdt de back-ups bij.

Hoe je je back-ups ook maakt, uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkste om dan ook regelmatig een back-up te maken. Ik heb mezelf er ook wel op betrapt dat ik 2 maanden geen back-up heb gemaakt en dat alle genomen foto’s alleen maar op het fototoestel stonden. Gelukkig is er nooit wat gebeurd, anders hadden de back-ups nog weinig zin gehad…

3 gedachtes op “Op reis back-ups van foto’s en video’s maken.

  1. Heel slim! Prettig om zo te werken en te bewaren. Weet precies wat jullie bedoelen (werk zelf met the Cloud op het werk) I D E A A L!

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!