In Laos zijn de wegen vaak erg slecht. De zandwegen vol met kuilen en bulten, in combinatie met de kleine minibusjes met slechte vering en een chauffeur die van doorrijden houdt, doen je stuiteren over de weg. Daarom is de keuze voor ons niet moeilijk: met de slowboat naar Luang Prabang.

Met de slowboat naar Luang Prabang.
Met de slowboat naar Luang Prabang.

De boot zit vol met toeristen die hier, in Pakbeng, gisteren zijn aangekomen met deze slowboat. Wij zijn hier als enige via een andere grensovergang beland. Te horen aan alle verhalen moet de boottrip fantastisch mooi zijn. Gelukkig duurt de trip vandaag nog zo’n 7 uur, alle tijd om te genieten.

Het is heerlijk zonnig weer met een briesje. Het uitzicht is super. De groene jungle, badderende waterbuffels en de kleine dorpjes die aan de rivier liggen. Dit is weer typisch zo een beeld dat we allen van de tv kennen. Maar om er nu zelf middenin te zitten is fantastisch.

Spelende kinderen aan de oever van de rivier bij een klein dorpje.
Spelende kinderen aan de oever van de rivier bij een klein dorpje.

Moeilijk kunnen we ons voorstellen hoe de mensen in de kleine dorpjes leven. De enige weg die naar de dorpjes leidt is de waterweg, de rivier. De mensen leven zo primitief, ze hebben hun gewassen die ze verbouwen op kleine stukjes grond langs de rivier, verder hebben ze kippen, een hengel of een simpel visnet, waterbuffels en een stel varkens. Hun kano, die lang niet altijd van een motortje voorzien is, is het enige vervoersmiddel.

De kleine dorpjes langs de oever van de Mekongrivier.
De kleine dorpjes langs de oever van de Mekongrivier.

Rond een uur of vijf ‘s middags komen we aan in Luang Prabang. De stenen huizen, het drukke verkeer en vele winkels en restaurants zijn een groot contrast met de kleine dorpjes. Het was een prachtige boottocht.

Iets wat wij vaak tegen elkaar zeggen en wat ook vandaag weer blijkt: het gaat niet zozeer om de bestemming, maar om de weg er naartoe.

3 gedachtes op “Met de slowboat naar Luang Prabang

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!