Met een doorsnee schoenmaat in eigen land, heb je in Azië al gauw een probleem. Maatje 43? Nee meneer, dat hebben wij niet… of toch wel?

Mijn slippers zijn echt aan vervanging toe. Ik heb ze al meerdere keren geïmproviseerd gerepareerd en de dag dat dat niet meer zal lukken komt steeds dichterbij.

Ik heb maat 43. Waar dat in Nederland een doorsnee schoenmaat is, is maat 43 in Azië maat Titanic.

Zal hier dan maat 43 tussen zitten?
Zal hier dan maat 43 tussen zitten?

Maar in de bekende toeristische badplaats Nha Trang, waar de blanke toerist het gehele jaar door zijn witte velletje roodbruin laat kleuren door de heerlijke zon, moeten ze toch wel een paar slippers in mijn maat hebben?

Op de markt zie ik een paar mooie “Nike” slippers. Maatje 43? Nee, wel maat 42. Natuurlijk moet ik ze toch eventjes proberen van de verkoopster en ondanks dat mijn tenen over de rand krullen zegt ze: ‘precies goed!’

Maatje 44! Nee, helaas. Het is maat 42 met een stickertje erop.
Maatje 44! Nee, helaas. Het is maat 42 met een stickertje erop.

Ik blijf het proberen. Overal waar ik de slippers zie vraag ik naar de grootste maat en overal krijg ik hetzelfde antwoord: ‘maatje 42, meneer’. Als ik het bijna wil opgeven, krijg ik toch weer hoop. ‘Maatje 43? Natuurlijk meneer, een momentje.’ Dat momentje duurt inmiddels al bijna 5 minuten en we willen al bijna weglopen als ze terugkomt. ‘Maat 44!’ zegt ze overtuigend. Sylvia en ik kijken elkaar verbaasd aan en schieten in de lach. Op de slipper pronkt een stickertje dat wij nog niet eerder op de slippers hebben gezien: ‘44’. De onderkant verraadt echter dat de slippers niet gegroeid zijn en het helaas “gewoon” maatje 42 is. In deze verkooptruc trappen wij niet, maar voor de originaliteit geven we haar een brede glimlach en zwaaien we de verkoopster gedag, al kan ze er zelf niet meer zo om lachen.

3 gedachtes op “Maatje 43

  1. Dus ik kan daar wel slippers kopen en dan wel maart 35/34!!
    Joh, jij bent bij na thuis, dus bij een volgende reis extra slippers mee!!

  2. Zo herkenbaar!! Ik kan hier geen schoenen kopen (geen vrouwelijke) en neem altijd een paar of 2 mee als ik weer eens in Nederland ben geweest.

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!