Tijdens de voorbereidingen op onze reis hadden we gelezen dat een studentenpas op reis veel voordeel kan opleveren. Ons dag budget is niet heel hoog dus ieder voordeel is mooi mee genomen. Zodoende schafte wij, beide al een tijdje geen student meer, voor € 10 per persoon een studentenpas aan en namen deze mee op reis.

Het Smalle Westmeer
Het Smalle Westmeer

In Rusland, het eerste land tijdens onze reis, kregen we al bij twee musea korting. De korting was daar in totaal € 20! De kosten voor de pas hadden we dus al weer terugverdiend. Een mooi begin! In Mongolië was het niet mogelijk om onze pas te gebruiken.

Maar dan, China…  Het is ongelofelijk hoeveel korting we binnenslepen met onze nep-studentenpas! In Rusland hadden we al geleerd dat er eigenlijk een pasfoto op de kaart had moeten zitten. In plaats daarvan geven we vrolijk ons paspoort bij de pas zodat ze onze namen, die er wel op staan, kunnen controleren. In China zwaaien we regelmatig even met onze passen en jawel, we mogen weer voor de helft van de prijs naar binnen. In Beijing en een paar andere grote bezienswaardigheden in China gaat onze truc niet op. Daar is de studentenkorting (heel oneerlijk :P) alleen voor Chinese studenten.

Mooie plekjes in de tuinen
Mooie plekjes in de tuinen

Wanneer we in Yangzhou zijn, willen we een dagje naar het Smalle Westmeer. Dit schijnt een mooi park/tuin te zijn aan het water. Het park is enorm groot, je hebt zeker een hele dag nodig om het hele park te bezichtigen. Bij de kassa zien we dat de entree prijs 120 yuan (€15) pp is, vooral voor Chinese begrippen is dit zeer hoog. Wij zeggen natuurlijk dat we studenten zijn en laten onze passen zien. De dame achter de balie kijkt wat bedenkelijk en wij schuiven meteen onze paspoorten onder haar neus. Dan maakt ze duidelijk dat we geen korting krijgen. Verontwaardigt zeggen we dat we studenten zijn! De dame schrijft op een papiertje ‘1990’. Volgens deze madam krijg je de korting niet als je van voor 1990 bent. Na nog even proberen de korting toch te krijgen druipen we teleurgesteld af. Sander pakt het geld en wil dan maar de reguliere prijs betalen, ook al is die belachelijk hoog. Op dat moment bedenk ik me dat er bij zo een groot park vast meer entrees moeten zijn. Ik stel voor om naar de volgende entree te lopen en het opnieuw te proberen. Sander zegt dat het echt geen nut heeft en heeft daar totaal geen zin in. Wel begrijpelijk, het is enorm warm,

De bonsaituin in het park van het Smalle Westmeer
De bonsaituin in het park van het Smalle Westmeer

het zal wel een tijdje lopen zijn, we weten niet of er echt nog meer ingangen zijn en of het dan überhaupt wel gaat lukken! Na wat aandringen van mij, lopen we dan toch maar op goed geluk het park om. Dan komen we de personeelsingang tegen, ah mooi, en we lopen quasi nonchalant naar binnen. Maar de bewaker komt ons meteen achterna en sommeert ons weg te gaan. Hij wijst naar de kant waar we vandaan komen, daar is de entree. We bedanken hem vriendelijk en lopen de andere kant op. Na bijna drie kwartier lopen, zien we een andere entree van het park! Resoluut lopen we naar de kassa, “twee kaartjes voor studenten graag” zeggen we. De jonge dame achter de balie is ietwat overdondert. Ze kijkt haar collega verbaast en vragend aan. We pakken alvast het geld, en JA!!! We krijgen twee entree kaartjes voor 120 yuan in plaats van 240 yuan.

Missie geslaagd!

Op dit moment staat de besparingsteller dankzij de studentenpas op €157,60.

26 gedachtes op “Lang leve de (nep)studentenpas op reis

 1. Echte HOLLANDERS {vastberaden} mooi verhaal .Ik zie het al voor me Syvvia de rij uit en Sander er mopperent er achter aan.

 2. Idd echte Hollanders. Elk dubbeltje wordt omgedraaid. Maar dat geld hebben jullie mooi weer bespaard. Mooie foto’s ook. x

  1. Precies, en dat mag ook wel, vooral in China. Daar zijn de entreeprijzen zo belachelijk hoog dat de lokale bevolking er niet eens meer heen kan. Schandalig. Onze reisgids is zo’n 5 jaar geleden voor het laatst geüpdatet en sommige entreeprijzen zijn gewoon verdrievoudigd! Prijzen van overige dingen (eten, slapen etc) zijn met zo’n 10-20% gestegen, dus kan je na gaan…

 3. Heb hier niets meer aan toe tevoegen,
  Geheel eens met de vorige schrijvers..
  Geld uitsparen is mooi meegenomen !!!!
  ,
  ,

 4. Sylvia en Sander, nooit gedacht dat jullie zo “oneerlijk “konden zijn. Dat heb je op afdeling nooit laten merken, Sylvia !!!

 5. Uit het bloemistenverleden die ik samen met jou deel(Sylvia) kan ik niet opmaken dat jij tot dittttt:-) in staat bent. Volgens mij is het studentenleven al een beetje voorbij,misschien hebben jullie je eeuwige jeugd mee:-) Ik denk dat ik als 40 jarige student ook maar een pas voor Hollanda ga aanvragen:-) x

  1. Wij hebben ze bij studenten.net aangevraagd. Het kan in ieder geval aangevraagd worden aan het begin van ieder schooljaar. Super handig joh!!

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!