De Komodo en Rinka eilanden, het thuis van de komodovaranen. In Maleisië kwamen we al een monitor lizard van 2 meter lang tegen. Dus we zijn benieuwd naar deze grote, gevaarlijke beesten.

De komodovaraan ligt er lekker bij.
De komodovaraan ligt er lekker bij.
Welcome to Komodo National Park.
Welcome to Komodo National Park.

Op televisie heb ik ze al eens gezien. Een fragment staat mij nog altijd bij. Een komodovaraan valt een waterbuffel aan, bijt hem in z’n poot en trekt zich dan terug. Vervolgens wacht de komodovaraan rustig af tot het gif zijn werk doet en de waterbuffel, na een paar dagen, bezwijkt. Een geduldige, maar dodelijke jager.

Een hete wandeltocht over de eilanden.
Een hete wandeltocht over de eilanden.
We worden al snel gewezen op de gevaren.
We worden al snel gewezen op de gevaren.

Dat het beest gevaarlijk is wordt ons nogmaals duidelijk gemaakt als wij het eiland opkomen. Er staan gidsen met lange stokken ons op te wachten: ‘Om een aanval van een varaan af te weren. Laatst is er een Zwitserse toerist door een komodovaraan opgegeten, dus blijf bij elkaar!’ De schrik zit er gelijk goed in.

De jonge komodovaranen zijn iets actiever.
De jonge komodovaranen zijn iets actiever.
Zie je ons nieuwe huisdier onder de trap zitten?
Zie je ons nieuwe huisdier onder de trap zitten?

Na een korte uitleg blijkt dat ‘laatst’ eigenlijk 50 jaar geleden betekend en dat er daarna gelukkig geen doden meer zijn gevallen. Maar toch, we zijn gewaarschuwd. Al snel zien we de eerste exemplaren. Ze zijn gigantisch! Zeker 3 meter lang, met grote klauwen en een gevaarlijk uitziende bek. Het is rond 13:00 uur, het heetst van de dag. Veel te heet om buiten te zijn, ook voor deze beesten, dus ze liggen uitgeteld in de schaduw op de grond. Af en toe beweegt hun kop van de ene naar de andere kant en komt hun tong, zoals bij slangen, naar buiten, maar meer beweging zit er nu niet in. We staan op slechts een paar meter afstand, zonder hekken, met alleen een gids, bewapend met een houten stok, om ons te beschermen als er wat gebeurd. Ongelooflijk, dat je zo dicht bij zo’n roofdier kan komen zonder aangevallen te worden.

Waarschijnlijk heeft deze varaan zijn buikje al vol...
Waarschijnlijk heeft deze varaan zijn buikje al vol…
De komodovaraan.
De komodovaraan.

Verderop zien we hoe gevaarlijk de varanen daadwerkelijk kunnen zijn. Er leeft hier een vermagerd mannetje. Een tijdje terug heeft hij met een ander mannetje gevochten om een vrouwtje en heeft hij verloren. Het resultaat is een verbrijzelde voorpoot. Nu sleept hij zich rond in een klein gebied rond het mensenkamp, wachtend tot hij uit zijn lijden verlost wordt.

Een bijzondere ontmoeting met een van de beruchtste roofdieren ter wereld, die enkel op deze eilanden voorkomt. Indrukwekkend!

12 gedachtes op “Komodo en Rinka

  1. Een eng verhaal Komoda en Rinka gingen samen het bos in wat ze niet wisten is dat………. de rest vertel ik wanneer jullie thuis komen

  2. Ik had die uitzending over de komodovaranen ook gezien op TV. leuk om dat verhaal van dit beest via jullie weer een keer te lezen.

  3. Ja, die varanen zijn “leuke ” huisdieren waar tenminste wat mee te beleven is !!
    Het is maar goed dat jullie in topconditie verkeerden.

  4. Jeetje scary hoor om zo dichtbij te komen zonder dat er glas ofzo tussenuit. Voel je in de dierentuin toch wat veiliger denk ik haha maar wel erg bijzonder

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!