We gaan op zoek naar vulkanisme in Nieuw Zeeland. Om wat specifieker te zijn, in het Tongariro National Park en rondom Taupo.

Mount Doom.
Mount Doom.
We komen langs een mooie waterval tijdens de wandeling.
We komen langs een mooie waterval tijdens de wandeling.

We hebben er ontzettend veel zin in. In het Tongariro National Park schijn je een van de mooiste eendagswandelingen van Nieuw Zeeland te kunnen maken naar de vulkaan Mount Ngauruhoe, beter bekend als Mount Doom uit The Lord of the Rings. In het informatiecentrum wordt ons echter verteld dat er zwaar weer op komst is en dat de wandeling de komende dagen absoluut ontraden wordt. “Maar volgende week wordt het wel heel mooi weer.” zeggen ze hoopvol. Daar kunnen we helaas niet op wachten. Om nog in ieder geval iets van het gebied te zien, maken we een leuke wandeling van 2 uur, voordat wij naar Taupo vertrekken.

Gelukkig heb ik geen hoogtevrees.
Gelukkig heb ik geen hoogtevrees.
Wandelen in het Tongariro National Park.
Wandelen in het Tongariro National Park.

Taupo ervaren wij als een stad voor de échte backpacker. En dat is niet zo gek. De stad ligt centraal op het noordereiland, aan het gelijknamige meer, “het grootste zoetwatermeer van Australazië”, lezen we in de boekjes. Het is een schitterend meer waar van alles te beleven valt. Maar wij zijn hier vooral voor wat anders. Ten noorden van Taupo ligt het hart van het vulkanische gebied: Rotorua. Helaas is hier om ieder natuurverschijnsel een hek gezet

Craters of the Moon, Taupo.
Craters of the Moon, Taupo.

met een bord en vragen ze gerust $40,00 entreegeld per persoon. Hier in Taupo hebben ze ook zo’n park, Craters of the Moon, alleen vragen ze hier slechts $8,00 entreegeld per persoon. De naam doet vermoeden dat je naar een andere planeet gaat, en dat klopt ook wel, al heeft het niets weg van kraters op de maan. We lopen een heuvelig park in met veel lage begroeiing. Het heeft wel wat weg van de Veluwe, met als verschil dat

Een onwerkelijk gezicht met al het stoom.
Een onwerkelijk gezicht met al het stoom.

er overal stoom met sissende geluiden uit de grond ontsnapt. Soms is het een klein scheurtje, waar langzaam een beetje rook uitkomt, soms is het een soort borrelende modder en soms zijn het grote gaten van een meter doorsnede waar met een hard gesis een enorme hoeveelheid stoom de atmosfeer in wordt geblazen. Het is een raar, onwerkelijk, maar ontzettend interessant verschijnsel. Een echte aanrader om je even mee te laten nemen naar een andere wereld.

12 gedachtes op “Het vulkanisme in Nieuw Zeeland

 1. Ja, onwerkelijk gezicht met de stoom. Mooie foto’s en een apart gebied.
  Ondertussen kijk ik naar het schaatsen van de dames in Sotsji, gaat goed daar!!
  Op naar de zon voor jullie!

 2. Mooi die waterval!
  Wij hebben op dit moment ook iets moois in Nederland, namelijk al VIER medailles tijdens de winterspelen. 2x goud, 1x zilver, 1x brons.

 3. Is het niet gevaarlijk om daar te lopen dan? Jammer dat jullie Mount Doom niet hebben gezien. lijkt me erg bijzonder om daar in levende lijve daar te staan en met eigen ogen te kunnen bekijken

  1. Ja ze waarschuwen ook dat je echt op de paden moet blijven. De hete stoom kan voor flinke brandwonden zorgen en de grond is niet overal stabiel.

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!