Het rif van West Australië wordt omschreven als ‘één van de grootste en mooiste ter wereld’, ‘uniek in zijn soort’ en ‘de mooiste plek van West Australië’. Na de schitterende riffen die wij in Maleisië en Indonesië hebben gezien, kunnen wij natuurlijk niet wachten om het water hier in te duiken.

De koraaleilandjes.
De koraaleilandjes.

 

Het rif van West Australië.
Het rif van West Australië.

Als we onze eerst stap in het water doen trekken we ons al gauw weer terug. Brrr, koud! Na het warme bad in Azië zijn we deze ‘koude’ zee (ca 20 graden) niet meer gewend, maar we laten ons niet afschrikken en duiken er gauw in. We openen onze ogen nieuwsgierig naar de onderwaterwereld, maar zien tot onze verbazing nauwelijks wat. De zee is onstuimig waardoor het water troebel is en bij iedere golf krijgen we water door de snorkels binnen.

Toch nog wat leuke plaatjes geschoten.
Toch nog wat leuke plaatjes geschoten.

Waar is het rif? We zien alleen zand. Vaag in de verte zien we wat donkers en gaan erop af. Zeegras. We volgen het gras en komen hier en daar wat kleine eilandjes van koraal tegen, maar meer ook niet. Na een kwartiertje komen we iets tegen wat we nog niet eerder hebben gezien: een grote rog, met een hele lange staart. We vinden het niet alleen bijzonder en mooi om te zien, maar ook enigszins beangstigend in het troebele water en beginnen gauw aan de terugtocht. Rillend van de kou klauteren we de stenen op het water uit. Niet helemaal wat we er van verwacht hadden. Koud, troebel, weinig koraal, weinig vissen… maar wat een gave grote rog!

Grote griezel!
Grote griezel!

 

Krabbetjes met een schitterende schild.
Krabbetjes met een schitterende schild.

De dagen erna proberen we het op nog een aantal andere plekken, maar het water blijft troebel en we hebben de grootste moeite om het koraal te vinden. Jammer, maar helaas. Dan maar weer wachten tot we in Azië zijn.

Later horen we dat je met een boot de zee op moet gaan om het rif écht goed te zien. Het rif waar je vanaf het strand kan snorkelen is slechts een klein (heel klein) voorproefje van al het moois in het open water.

10 gedachtes op “Het rif van West Australië

  1. Dat is jammer maar helaas. Meestal hebben jullie meer geluk met dit soort dingen. Wel indruk wekkend zoon rog in het wild.

  2. Ja zeker jammer, wat een rog zeg!!!
    Is natuurlijk ook angstig en prachtig te gelijk om echt te zien!!
    Jullie zullen niet klagen met alle moois wat jullie al hebben gezien

  3. Zo’n grote rog is toch wel uitkijken geblazen. Ik meen me te herinneren dat die Australiër[ die die extreme natuurprogramma’s deed, ene Steve… overdreven figuur met een afschuwelijk Aust.accent], de naam is me ontschoten, overleden is na een aanval van een rog in het Great Barriër rif. De dochter van Astrid [planning] heeft daar [ west kust] ook diepzee gedoken en kwam een haai tegen. Dus je kan beter dicht bij de kustlijn blijven alhoewel dat voor haaien ook geen onbekend terrein is.!!

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!