In Nepal, maar ook al in Rusland, Mongolië en China zaten we soms uren in de bus of trein.  Uren kijk ik naar buiten. De natuur vliegt aan ons voorbij. De natuur is vaak prachtig, maar ook erg kwetsbaar.  De mens is een grote vijand voor de natuur. 

Chitwan National Park.
Chitwan National Park.

Als we van het Chitwan National Park naar Pokhara gaan, maken we weer een lange rit. We zitten zo’n zes uur in de bus. Heerlijk vind ik het om naar buiten te kijken, naar de prachtige bergen, rivieren, vogels en vele bomen. Het is een moment waarop ik me weer eens realiseer hoe mooi de natuur is. Ook realiseer ik me dat de mens er veel aan doet om die prachtige natuur te verwoesten. Hele regenwouden die gekapt worden, dieren waarop gejaagd wordt  en met uitsterven worden bedreigd,  de onderwaterwereld die te kampen heeft met heel veel plastic… dit is maar een greep uit velen. Als ik zo naar buiten kijk besef ik nog meer hoe enorm zonde dat allemaal is.

Het Karstgebergte, China.
Het Karstgebergte, China.
Bloemetjes in Mongolië.
Bloemetjes in Mongolië.

Iedereen kan een steentje bijdragen voor de natuur. Heel cliché, maar gooi bijvoorbeeld geen afval op de grond, ook geen sigaretten, dit is een van de grootste groepen van zwerfvuil. Hergebruik die plastic zak die je in de winkel krijgt, of beter: neem je eigen tas mee. Koop geen eten wat je weggooit maar alleen wat je opeet… Het lijkt zo simpel, en als iedereen zijn steentje bijdraagt, is het denk ik fantastisch voor het natuurbehoud.

Het Baikal meer, Rusland.
Het Baikal meer, Rusland.

Wij proberen nu iedere dag een stuk zwerfvuil van de grond te rapen en in de prullenbak te gooien.

De wereld is prachtig, laten we er zuinig op zijn!

Wat doe jij om de natuur te  behouden/ beschermen?

12 gedachtes op “Een lange busrit

 1. Ben het helemaal met je eens, de huishoudens en mensen moeten hier aan mee doen. Ik gooi nooit wat straat loop net zolang met papiertjes enz in mijn jas zak tot ik een prullebak tegen kom.
  Waarom moet er bij C 1000 bijvoorbeeld de komkommer in plastic en een krop sla. Niet meer kopen zou je zeggen dan maar naar AH en Jumbo maar ook daar zit veel in plastic of je nu zelf fruit en groente pakt alles gaat in plastic zakken.
  Waar zijn de bruine papieren zakken gebleven, glazen melk flessen enz enz
  Wij hebben hier een kranten / plastic container en als ik zie hoeveel plastic ik in een maand heb 2 tot 3 vuilniszakken, wij zijn met zijn 2en en is een huis dus tel eens uit.
  Maar geniet lekker van die geweldige natuur daar en draag je eigen steen tje maar bij. Zeg altijd maar ieder beetje helpt.

  1. Wauw! Super goed, zeg! Wij moeten ook maar ZAPers worden! Al ben ik bang dat wij dan op reis niet meer aan reizen toekomen, maar hier en daar iets van de grond afpakken lukt natuurlijk altijd wel.

 2. Het is grappig dat jullie dit onderwerp aansnijden. Ik koop wekelijks fruit bij de groenteman.
  Er liggen plastic en papieren zakken. Ik neem alleen papieren zakken en heb uiteraard een boodschappentas bij me. Sinds enige tijd bewaar ik de papieren zakken en neem ze mee als ik weer naar de groenteman ga. In het begin had ik de indruk dat ze dachten dat ik niet helemaal “spoorde “.[ Misschien is dat wel zo ,maar ik heb de illusie dat dat niet het geval is]. Nu zijn ze eraan gewend en ik hoop dan dat ik “volgelingen “zal krijgen.

 3. Een paar weken geleden, nog op een mooie dag (helaas het regenseizoen is hier onlangs begonnen), kom ik terug met de trein in Almere Buiten. Zoals bekend hebben we hier inmiddels ook betaald parkeren, voor mijn auto moet ik eerst nog een paar honderd meter lopen. Aan het einde van het eerste stuk met gras begroeid talud zie ik een jonge vrouw door het gras lopen. Speurend kijkt zij om zich heen, af en toe bukt zij zich even. Dichterbij gekomen zie ik waar zij (van oorsprong uit oosteuropa komende) op blote voeten mee bezig is. Een bevlogen ZAPper blijkt als ik een praatje aanknoop. SUPER :) Ik kom niet verder dan ons eigen stukje straat (thuis en werk) als er iets ligt. Zij doet dit iedere dag een uurtje, ergens in Almere. Zomaar een willekeurig stukje straat dat er daarna weer keurig uit ziet. Dansend over het gras gaat zij met veel plezier hier weer mee verder als ik doorloop.

  Een pluim voor deze onbekende dame !

 4. In Londen zijn er van die aanplakbiljetten waarop ze vragen om je tas te hergebruiken :) Police is erg streng op zwerfaval gelukkig en in bijna elke straat ben ik wel iemand van de gemeente tegengekomen die de stoep schoonmaakt met een bezem en stoffer en blik aan een karretje. Daar kan NL nog een puntje aan zuigen.

 5. Zwerfafval… Hier is het echt verschrikkelijk en ik raak er ook altijd vreselijk geirriteerd door / van. Zeker wanneer ik mensen hier in China achteloos plastic verpakkingen, bekers, blikjes, alles zomaar op de straat zie gooien. Er is hier absoluut geen besef van wat de met je leefomgeving doet. Voor nu en voor over 20 jaar.
  En ja, er zijn heel veel mensen die continue de straten schoonvegen, maar als iedereen nou eens gewoon al zhijn troep in de afvalbak zou gooien! Dan zouden die mensen ook niet meer nodig zijn (wat dan wel weer een ander probleem veroorzaakt, maar daar hebben we het nu dan maar even niet over).

  1. Ja en dan te bedenken wat er met het afval gebeurd in afgelegen gebieden, waar geen vegers rondlopen. Als we in de bus zitten passeren we regelmatig riviertjes waarvan de complete oevers bestaan uit plastic.

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!