We hebben al veel verschillende soorten bussen gehad, maar vandaag is het tijd voor een nieuwe ervaring, de slaapbus!

De bus van Laos naar Dien Bien Phu, Vietnam. Een van de vele 'gewone' busjes die wij hebben gehad.
De bus van Laos naar Dien Bien Phu, Vietnam. Een van de vele ‘gewone’ busjes die wij hebben gehad.

Grote en kleine bussen, luxe en roestige, met of zonder deuren, bloedhete bussen en rijdende vrieskisten door de airco, bussen waar het ook binnen regent, houten zittingen, en ga zo maar door. We hebben al in heel wat bussen gezeten. En dat laatste is nou juist het punt wat ze allemaal gemeen hadden: Je kon (als er nog een plekje vrij was) zitten in de bus.

Gisteren zijn we aangekomen in een grensplaatsje net over de grens van Laos naar Vietnam. Vandaag stappen we in de Bus naar Hanoi, de bus zonder stoelen, de slaapbus!

Het rug gedeelte van je bedje kan je helemaal plat leggen en je benen liggen languit onder de rugleuning van de stoel (bed) voor je. Onder de rij bedstoelen en in het gangpad liggen ook nog mensen op de grond op dunne matrasjes.

De slaapbus van Dien Bien Phu naar Hanoi.
De slaapbus van Dien Bien Phu naar Hanoi.

Best comfortabel om zo de nacht in een bus door te brengen. Wel moet ik denken aan mensen als mijn broertje. Mijn broertje is namelijk erg lang, 1,90++. Die zou hier nooit tussen passen, de stoelen (busbedden) zijn afgestemd op Aziatische maten. Wij zijn niet zo heel lang en onze voeten liggen al redelijk klem.

Om 12 uur middernacht, worden we wakker geschut. We staan stil bij een restaurantje en er staat een buffet voor ons klaar. Onze bus zit vol met locals en ze vragen ons om bij hun te komen zitten. Nog half aan het wakker worden, krijgen we een glaasje wodka bij het eten. Terwijl wij even naar het buffet op tafel voor ons kijken en nog overwegen om te bedanken en deze maaltijd over te slaan, kijken de Vietnamezen ons onderzoekend aan. Snel scheppen ze onze kommetjes vol met eten en knikken vriendelijk, eetsmakelijk en proost!

4 gedachtes op “De slaapbus

  1. Slaapbussen, dat is zeker een heel andere soort! :) Ik herinner me nog mijn ritje van Kunming naar Luang Prabang waar ik met mijn 1.86m ook niet fatsoenlijk kon liggen.

    Geniet van Vietnam, ben benieuwd!

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!