Nieuw Zeeland heeft door zijn afgezonderde ligging een unieke flora en fauna. Wij gaan in Noordland op zoek naar de Kauri, de op een na grootste bomensoort ter wereld.

Vanuit de kroon groeien takken die tot 3 meter in doorsnede zijn!
Vanuit de kroon groeien takken die tot 3 meter in doorsnede zijn!
De immense kauri Tane Mahuta.
De immense kauri Tane Mahuta.

Hier sta ik, hoog op een bergkam in Noordland. Hier heb ik meer dan 1500 jaar gestaan. Ik ben kauri, de reuzenboom van het noordelijk deel van Nieuw-Zeeland, een levende schakel met het tijdperk van de dinosauriërs. In mijn eigen leven heb ik het landschap zien veranderen. Ik was al een volwassen boom toen de eerste mensen hier aanmeerden in hun zeekano’s, voorouders van de Maori. Honderden jaren later zag ik de Europeanen, eerst op zoek naar hout, toen naar land. De 150 jaar daarna was ik getuige van het vellen van de bossen om me heen en het land dat werd gereedgemaakt voor landbouw. Ik ben een van de weinige oude kauri die gespaard zijn gebleven. Het verhaal van Noordland is mijn verhaal.’

Toen ik dit verhaal las, wist ik het zeker: deze bomen móet ik hebben gezien. En dan met name eentje in het bijzonder: de Tane Mahuta (Heer van het Bos), de grootste nog levende kauri.

Het verhaal over de kauri klonk mij zo magisch en bijzonder in de oren, dat ik langzaam bang werd dat het in het echt tegen zou vallen. Hoe vaak lees je nu over de mooiste, de grootste, de beste, de leukste… enzovoorts?

We komen bij het pad aan dat ons naar de boom brengt. We lopen verder en dan… We vallen stil, sprakeloos. Onze ogen staan wijdt open, wenkbrauwen opgetrokken en onze monden vallen tot onze enkels open. Tane Mahuta, Heer van het Bos! WAUW!

Tane Mahuta, Heer van het Bos.
Tane Mahuta, Heer van het Bos.

Door het dichtbegroeide woud is het lastig de immense omvang van de boom op de foto’s te zien, daarom nog een paar feitjes op een rij:

Omtrek stam              13,77 m
Diameter stam           4,92 m
Hoogte stam               17,68 m
Totale hoogte              51,2 m
Kubiek volume stam   244,5 m3
Totale volume             516,7 m3

Ter vergelijking: de boom is even hoog als een gebouw van 17 verdiepingen, bijna even breed als de woonkamer van een gemiddeld rijtjeshuis en heeft een inhoud van ruim 13 scheepscontainers.

8 gedachtes op “De reus van het woud: de Kauri

  1. Heerlijk zo’n boom benader je met respect ,en dan aanraken even tegen aanleunen en voelen de warmte en kracht

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!