Na een nacht doorgebracht te hebben in de bus komen we ‘s morgens aan in Bukettingi. In het hotel waar we verblijven hangen in de hal foto’s van de Rafflesia, de grootste bloem ter wereld. Het blijkt dat in deze regio de bloem bloeit. Als een bloem uitkomt bloeit hij maximaal een week, waarvan hij de eerste drie dagen op zijn mooist is. Daarna worden de randen al snel zwart en begint hij af te sterven. Wij komen precies op het juiste moment aan, de bloem is nu op dag 3!

Op weg naar de Rafflesia.
Op weg naar de Rafflesia.

Beide zijn we toch wel moe, zo’n nacht (16 uur) in een bus slapen zorgt niet voor een hele goede nachtrust. Maar de bloem is vandaag op zijn mooist. We besluiten ons even op te frissen en dan op zoek te gaan naar de bloem. Aan de eigenaar van het hotel vragen we waar we de bloem kunnen vinden. Hij verteld ons dat we dan wel een gids nodig hebben, anders vind je de bloem nooit. Hij legt ons uit met welke bus we waar naar toe moeten en waar we dan een gids kunnen vinden. Nou dat moet wel goed komen! Als we zover zijn dat we weg willen gaan kijkt hij ons enigszins bedenkelijk aan. Uhh, hebben jullie misschien schoenen bij jullie?  We staan daar in onze korte broek en met onze slippers aan. Verbaast zeggen we ja, hoezo? Volgens de eigenaar van het hotel kunnen we beter wandelschoenen en een lange broek aan doen. Zo gezegd, zo gedaan, we kleden ons weer om en gaan op pad.

De Rafflesia.
De Rafflesia.

Na ongeveer 20 minuten in een overvol klein busje gezeten te hebben stappen we uit. De gids die ons werd aangeraden vinden we al snel en we gaan op pad. We belanden in de jungle. Hier hadden we niet op gerekend, eigenlijk hebben helemaal geen zin in een jungle trek. We hadden er helemaal niet bij stil gestaan dat de bloem niet in de achtertuin van iemand bloeit, maar echt in de jungle. We klimmen en klauteren door de hete jungle. Het is bloedheet, we zijn precies midden op de dag aan onze trek begonnen. En ik had nog wel gezworen geen jungle treks meer te gaan doen voorlopig…

Wauw, wat een grote bloem!
Wauw, wat een grote bloem!
De Rafflesia van dichtbij.
De Rafflesia van dichtbij.

Maar na 1,5uur wijst onze gids omhoog, ‘Kijk!’ Wauww! Ja we zien een enorme grote, rode bloem. We klimmen het laatste stukje omhoog en staan naast de bloem. Het is ongelofelijk dat een bloem zo groot kan worden! Het is prachtig om te zien. De gids verteld dat dit nog maar een kleintje is. De bloem heeft een doorsnede van zo’n 60cm, meestal hebben ze een doorsnede van minimaal 80cm!

We maken foto’s en zijn de zware klim snel vergeten. Zo’n jungle trek is soms zwaar maar uiteindelijk is het de inspanning dan toch wel weer waard!

20 gedachtes op “De Rafflesia, de grootste bloem ter wereld

  1. Wat een grote bloem zeg, prachtig!!
    Dat is heel bijzonder en dan wel een klim waard!!
    Maar kan me heel goed voorstellen dat je na een nachbus erg moe bent!M
    Jullie zijn toppers!!

  2. Wat een prachtige ervaring weer! Deze herinneringen nemen ze jullie nooit meer af, geweldig!! En wat fijn dat jullie ons er van laten ‘meegenieten’ !! Gr Angelique

  3. Echt heel mooi,nu zijn jullie in Australie met van die leuke kangoeroes om je heen en dat is ook Woouw,prachtig,een ervaring, bijzonder, geweldig enz. enz.enz.

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!