In Melakka, Maleisië, hebben wij onverwacht onze eerste ontmoeting met Indonesië. Een bijzonder moment.

Nederlands getint Melakka.
Nederlands getint Melakka.

Melakka is een stad met een lang koloniaal verleden. Ooit gekoloniseerd door de Portugezen, later veroverd door de Hollanders, om vervolgens op een gegeven moment te ruilen met de Engelsen voor Bengkulu (Sumatra). In deze tijd was het een bruisende havenstad, tegenwoordig zijn de schepen verdwenen en moet de stad het hebben van toeristen, die het stadje opzoeken om zijn koloniale gebouwen en de vele interessante verhalen over de eens zo bruisende stad.

Melakka by night.
Melakka by night.

Om het toerisme te promoten wordt er driemaal in de week een gratis wandeltour door het oude centrum georganiseerd. Dat lijkt ons wel wat! Wij vinden het wel interessant om wat meer te weten te komen over het Hollandse verleden. Het Stadthuys, de Nederlandse kerk, de Nederlandse begraafplaats, Heerenstraat, allemaal dingen die overduidelijk stammen uit de tijd van onze voorouders.

Een bijna echte molen mag niet ontbreken in toeristisch Melakka.
Een bijna echte molen mag niet ontbreken in toeristisch Melakka.

We maken hier echter kennis met ons koloniale verleden op een totaal onverwachte manier. Als wij ons ’s ochtends hebben ingeschreven voor de tour, zitten er twee vrolijk babbelende dames bij ons. Ze blijken uit Indonesië te komen en als wij vertellen dat wij uit Nederland komen, begint een van de twee dames spontaan Nederlands te praten! De vrouw blijkt de tachtig gepasseerd te zijn, maar zit nog vol energie en levenslust. Nederlands heeft ze in haar jeugd op school geleerd en is haar altijd bijgebleven. Wij zijn helemaal opgetogen, dat we dit meemaken! De hele tour kletsen we over allerlei dingen, maakt niet uit wat, zo lang het maar in het Nederlands is. Aan het eind van de tour bedanken we haar: ‘wij vonden het heel bijzonder u te ontmoeten!’

De ooit bruisende haven. Links van mij de Nederlands sprekende dame.
De ooit bruisende haven. Links van mij de Nederlands sprekende dame.

We denken nog vaak terug aan dit bijzondere moment, wetende dat onze taal hier in de komende decennia, samen met deze generatie, zal verdwijnen. Onvergetelijk.

8 gedachtes op “De eerste ontmoeting met Indonesië

  1. Leuk, om even Nederlands te praten met andere inplaats Engels, Duits of wat al niet.
    Grappig verhaal, hoor

  2. opmerkelijke ontmoetingen om stil te blijven staan ,fijn om dit te mogen beleven dit is het en nog veel meer …….

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!