Ik heb mensen wel eens horen zeggen “dat land heeft mij echt gepakt!”. Nu weet ik wat daarmee bedoeld wordt… Met een brok in mijn keel zwaaien wij Indonesië gedag.

Bye bye Indonesië

Schoolkinderen op Sumatra.
Schoolkinderen op Sumatra.

Indonesië heeft me gepakt, me omhelst en me niet meer losgelaten. Vanaf het eerste moment ben ik gegrepen door Indonesië. Wat een prachtland, zo eerlijk, echt, vriendelijk, mooi, verrassend en indrukwekkend. Iedere keer weer…

Spelende kinderen nabij Lake Toba.
Spelende kinderen nabij Lake Toba.

 

Eetstalletjes in Yogyakarta.
Eetstalletjes in Yogyakarta.

Dat we zo hebben genoten van Indonesië komt niet in de laatste plaats door de mooie mensen die we hier ontmoet hebben. Het begon op dag één, een warmer welkom hadden we ons niet kunnen indenken. Het weerzien van onze Zweedse reisvrienden, de ontmoeting met de Franse reizigers waarmee we vervolgens door Flores reisden en natuurlijk alle lokale mensen die altijd voor ons klaarstonden.

Het platteland van Indonesië
Het platteland van Indonesië

Een bijzonder plekje in ons hart hebben gekregen; Familie Darman voor onze eerste ontmoeting met Indonesië, de Zweedse wereldreizigers Alex, Cristopher en Philipe, de lieve Francoise Odile, en onze goede  Franse vriend Yves. Zonder deze stuk voor stuk bijzondere mensen had onze reis nooit zo mooi kunnen zijn. Dus heel veel dank hier voor jullie allemaal.

Tot ziens, Azië

Ruim zes maanden trokken wij door Azië. Nu is het tijd om Azië weer in te ruilen voor een westers land. We komen snel weer terug, daarom zeggen we alleen: tot ziens, Azië.

Mooie verlichte straatjes in China.
Mooie verlichte straatjes in China.

Via China, Tibet, Nepal en Maleisië belandden wij in zes maanden tijd in Indonesië. Zes maanden lang werd het straatbeeld bepaald door goedlachse licht getinte mensen. Door eetkraampjes op de hoek, een chaotisch verkeer en rennen voor je leven over de zebrapaden. Zes maanden lang gingen wij voor iedere maaltijd de straat op en betaalden wij voor de lekkerste gerechten zelden meer dan 4 euro.

Zes maanden hebben wij geleefd in Azië en is Azië een deel van ons leven geworden. Maar na zes maanden beginnen wij de westerse wereld ook wel een beetje te missen. Lekker je eigen avondeten maken, niet sjokken met de backpack van hotel naar hostel. Tijd om terug te gaan is het nog niet. Nee, het is tijd om verder te gaan. We gaan naar Australië!

Zijn we dan klaar in Azië? Absoluut niet! Azië zit in ons hart en we komen er deze reis zeker nog terug, dus zeggen we: dag Azië, tot snel. En Australië: kom maar op met de kaas, rode wijn en zelf gekookte aardappelen met groenten en vlees, we kunnen niet wachten!

12 gedachtes op “Bye Bye Indonesië, tot ziens Azië,

 1. Jullie verwoorden wat ik ook altijd in Azië heb, ondanks het feit dat ik er nooit zo lang als jullie daar gezeten heb.[ behalve dan de eerste 7 jaren van mijn leven in Indonesië] Maar ik kan me ook voorstellen dat je naar het ” westerse eten” verlangt en vooral naar de seizoenen [ het weer bedoel ik ]. Jullie zitten inmiddels al een maand in Australië heb ik begrepen. Het is daar zomer .Dus de komende dagen zal het “I’m dreaming of a white Christmas ” voor jullie worden en gezien de weersvoorspelling voor ons ook.
  Wens ik jullie prettige Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2014.

  1. Het verlangen naar de seizoenen hebben wij nog niet zo… Maar dat komt denk ik ook omdat we elke keer weer ergens anders zijn. Vooralsnog vinden we het heerlijk dat we een wintertje overslaan

 2. Mooie reisverslagen heb ik steeds mogen lezen van jullie.
  Ik geniet ervan.Een fijne tijd toegewenst in Australië.
  Verder mooie en goede kerstdagen en een heel goed 2014.

 3. Ben benieuwd waar jullie Nieuwjaar gaan vieren, ergens in de wildernis?
  Dat wordt een Nieuwjaar om nooit te vergeten!!
  Fijne Kerstdagen en een Toppie 2014!!

 4. Of ik een reisboek lees,geillustreerd!Ik krijg een vreemd soort heimwee naar al die verre landen Syl, je moet schrijfster worden.
  we wensen jullie een zeer bijzonder uiteinde hoe ,waar ,met wie. ben benieuwd naar het volgend verslag. in2014 dat net zo voorspoedig mag zijn als afgelopen jaar voor jullie,
  LOUS EN JEF

 5. Ja Lous heeft gelijk,jullie moeten er echt meer mee gaan doen. Maar eerst nog genieten in Nieuw Zeeland en voor we het weten is het April.

  kus kus van hier voor jullieXX

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!