Indonesië kwamen we binnen in het niet zo “veilige” Dumai, we werden door de allervriendelijkste mensen meegenomen naar het o-zo-stoffige Duri en van hieruit belandden we vervolgens in Medan, waar men van zegt dat het de meest verschrikkelijke stad van Indonesië is. Snel reisden we verder naar het groene hart van Sumatra, Bukit Lawang.

Bukit Lawang.
Bukit Lawang.
Kiekeboe!
Kiekeboe!

Wat een verademing! Na een paar uur hobbelen in een klein busje krijgen we een werkelijk prachtige wereld te zien. Een klein dorp aan de rivier. Mensen lachen, kinderen spelen in het water en de vrouwen doen de was langs de oevers. Een dorp aan de rand van waar de jungle begint en de orang-oetangs leven. Hier zullen we ons wel vermaken!

Na de hike in China en Maleisië, waar we zelfstandig, zonder gids, onze weg vonden en we het verdomd zwaar hadden, besluiten we hier toch weer een hike te gaan maken. Maar nu georganiseerd, met gids! Al snel blijkt dat het hier ook vrijwel onmogelijk is om op eigen gelegenheid de jungle in te gaan. Er zijn geen paden of markeringen die je kunt volgen.

Wanna kiss?!
Wanna kiss?!
Hmm... Wat zal ik eens gaan doen?
Hmm… Wat zal ik eens gaan doen?

Vol verwachting beginnen we ‘s morgens om 8:30 uur aan de trek, morgen zullen we (als het goed is) in de middag weer in het dorp terug zijn. We staan aan de rand van de jungle als onze gids lachend omkijkt en zegt: ‘Zo, we beginnen aan de opwarming!’ Het is een flinke klim omhoog, we zijn met een groepje van 7, iedereen heeft het nu al moeilijk. De eerste zweetdruppels laten niet lang op zich wachten. Eenmaal boven is het lopen weer een stuk beter te doen en komen we al snel de eerste apen tegen! Geen orang-oetangs, maar dat geeft niet, dat zware klimmen wordt goed beloond! We gaan verder en komen al snel ook een orang-oetang tegen. Rustig in de boom aan het hangen en lekker aan het kijken naar al die

Lekker spelen in de rivier.
Lekker spelen in de rivier.

rare toeristen. De hike heeft ups en downs, in totaal klimmen we vandaag vier bergen op. Zo af en toe vraag ik me af hoe het zo ver heeft kunnen komen dat we toch weer aan een hike zijn begonnen! Maar als ik dan die prachtige beesten zie, maakt dat alles goed.

Meneer oerang oetang.
Meneer oerang oetang.
Just hangin' around...
Just hangin’ around…

De luxe van hiken met een gids en dat het georganiseerd is, is dat je niet hoeft na te denken over of je wel op tijd op je bestemming aankomt. De gids weet de weg en zorgt dat we op tijd op de eindbestemming zijn. Ook voor het eten onderweg wordt gezorgd, heerlijke nasi goreng in de jungle! Rond 17:00 uur komen we aan bij de rivier. Hier gaan we met de jungle taxi (een opgeblazen binnenband van een vrachtwagen) naar de overkant. Daar is ons

Lekker afkoelen na een warme lange jungletocht.
Lekker afkoelen na een warme lange jungletocht.

kamp. We hebben heerlijk de tijd om te zwemmen, een welkome afkoeling na de grote inspanning van vandaag. Er wordt heerlijk voor ons gekookt. Het is al vroeg donker en de kaarsen worden neergezet. Het belooft een gezellige avond te worden. Onze gids heeft een pakje spelkaarten en een doosje lucifers. Je hebt helemaal niet zo veel nodig om een groep te vermaken hoor! Hij weet zó veel spellen en trucjes ! We slapen met onze hele groep onder een plastic zeil dat over een simpele bamboe constructie heen is gespannen.

De lokale mensen wassen zich nog altijd in de rivier.
De lokale mensen wassen zich nog altijd in de rivier.
Watervalmassage, heerlijk!
Watervalmassage, heerlijk!

Dag twee, na het ontbijt lopen we met z’n allen een stukje rivier opwaarts. Daar een klein stukje de jungle in en komen terecht bij een kleine waterval waar je heerlijk in het koele water kunt zwemmen. Voor de lunch gaan we weer terug naar het kamp. Onze rugzakken en schoenen worden in grote plastic zakken ingepakt. Er zijn twee “bootjes” gemaakt van ieder vier opgeblazen vrachtwagenbinnenbanden aan elkaar. Voor en achterop zit een gids, zo gaan we de rivier helemaal afwaarts terug naar het dorp. De gidsen hebben ieder een lange stok om de boot van de rotsen af de houden. Onderweg worden we uitgezwaaid door de vele apen die lekker langs de rivier zitten.

Wat een super leuke hike was dit!

Met de binnenbandenboot de rivier af.
Met de binnenbandenboot de rivier af.

22 gedachtes op “Bukit Lawang

 1. Ja, wat een mooi verslag vol enthousiasme!!
  Denk dat dit niet jullie laatste Hike is
  Was weer erg leuk om te lezen en de foto’s top.
  Oja bedankt voor jullie leuke reactie op Facebook!!
  Groetjes van deze hele trotse oma

  1. Ergens in mijn achterhoofd denk ik ook niet dat dit onze laatste hike zal zijn… maar voorlopig zijn we wel eventjes genezen hoor.
   Genieten jullie maar lekker van kleine Tim!!! Een klein wonder!

 2. Prachtig weer! En,of jullie het willen of niet, met al dat moois dat jullie tegenkomen gaan dat hiken toch ‘verslavend’ werken . . . 😉 Niet dat ik/wij als lezer dit erg vinden hoor! Groetjes uit een nog steeds erg warm (18 graden) voor de tijd van het jaar Almere-Buiten XXX

 3. Wij hebben net jullie verslag gelezen.Het was weer bijzonder.Saskia slaapt
  bij ons .Zij zegt:het verhaaltje was grappig en leuk.Dikke kussen van je hondje Saskia.Ook kussen van opa en oma.:):)

 4. Wow wat leuk! Zo wil ik ook wel een hike doen hoor 😉 haha prachtige foto’s. Ik dacht dat je zulke dorpjes alleen nog maar zag in fantasiefilms ofzo. Mooi hoor en even geen heimwee meer als je snapt wat ik bedoel 😉 haha

  1. Je zult versteld staan hoe veel unieke dorpjes er in de wereld nog zijn. Vooral als je in dit soort landen niet naar de grootste toeristische attracties gaat.

 5. Mijn herinneringen van vorig jaar komen weer helemaal terug. Toen liep ik daar ook. Het is daar zo fantastisch mooi. Geniet van jullie reis, maar dat komt wel goed!

  1. Fantastische plek, hè! Het is voor ons nu inmiddels ook alweer een tijdje geleden en als we eraan terugdenken dan krijgen we ook stiekem een beetje heimwee.

 6. (8) Jungle track, jungle track, in Bukit Lawang.
  See the monkeys, see the birds, see orang utang (8)
  Enz enz!

  Bleef dit ook nog dagen in jullie hoofd hangen? 😉

  Het is zeker prachtig daar!!!!!
  En weer een super mooie beschrijving van jullie :)

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!