Sparen lijkt in eerste instantie best makkelijk. ‘Gewoon’ iedere maand wat geld aan de kant zetten. Maar het vergt meer doorzettingsvermogen dan je zou denken. Een paar honderd euro per maand wegleggen is best makkelijk. Maar wat nou als je 800 euro per maand wilt wegleggen? Je zal dan toch echt van gelegenheidsspaarder moeten promoveren naar gevorderdenspaarder.  We helpen je graag een eindje op weg met onze tips. Na deel 1 en deel 2, vandaag deel 3: Kopen kopen kopen!

In een wegwerpmaatschappij waarbij het vervangen van goede producten door nóg betere producten aan de orde van de dag is, is het moeilijk om je hieraan te onttrekken. We doen er allemaal aan mee. De grootste besparingen kan je maken door je los te wurmen uit de houdgreep waarin de huidige maatschappij ons allen houdt en te zeggen: Nee! Ik wil geen nieuwe telefoon omdat het kan. Mijn huidige, tot op de grondverf bekraste telefoon, kan ook nog bellen!

Loop door een winkelstraat, surf op het internet, lees een krant. Overal proberen commerciële geldwolven met hun magische aantrekkingskrachten je zintuigen ervan te overtuigen hun producten aan te schaffen. Ze spelen in op onze continue zoektocht naar nieuwe prikkels. Wauw! Wat een mooie broek! Eenmaal gekocht zijn onze zintuigen voldaan. De magie van de nieuwe broek is echter snel uitgewerkt, waarbij onze zintuigen zich langzamerhand herstellen en weer gevoelig worden voor ‘mooie nieuwe dingen’. Wanneer de zintuigen weer ‘hersteld’ zijn verschilt per persoon. Bij de één is dat na een week, bij de ander na een maand. Bij een shop-aholic is dat vaak al na 3 seconden. Dit type mens zal dan ook nooit op wereldreis gaan.

Het is mogelijk om voor een ommekeer te zorgen, maar dit vergt veel tijd en energie. Wij wijzen je in 4 stappen in de goede richting.

Stap 1
Je begint door kieskeuriger te worden met waar je boodschappen e.d. doet. Het is even wennen, de eerste paar keer boodschappen doen bij de Lidl. Je zal zien dat dit vanzelf wendt en dat ze ook hier goede producten hebben.  Ga niet de boodschappen ‘aanvullen’ met AH-producten omdat ze bij de Lidl geen alternatief hebben. Wees gewoon een beetje creatief. Je hebt geen Knorr pakket nodig om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Met wat kruiden en specerijen kom je ook al een heel eind!
De echte voldoening komt na een maand: vergelijk de kosten van een maand Lidl-boodschappen met die van een maand AH-boodschappen. Ben je niet overtuigd? Dan kan je altijd nog overstappen op de Euro Shopper artikelen ipv A-merken.

Stap 2bekraste telefoon
Trek alles wat je koopt in twijfel. Ook de dagelijkse levensbehoeften. Heb ik dit echt nodig? Zo ja, is er een goedkoper alternatief? Een pak melk? Ja, dit heb ik echt nodig. Een alternatief? Jazeker, het huismerk is 30% goedkoper! Doe dit bij alles. Van boodschappen tot het kopen van kleding. Je zal zien, een hoop dingen heb je niet nodig.

Stap 3
Bekijk achteraf je aankopen van een hele maand. Via internetbankieren kan je een uitdraai maken in Excel. Verdeel de kosten per onderwerp, bijvoorbeeld: kosten huis (huur, elektra, internet etc.), supermarkt, kleding, gezondheid (sport) etc etc.
Nu de magie van de aankopen is uitgewerkt, kan je nogmaals kritisch naar de kosten kijken. Had ik dit echt nodig? Sommige kosten spreken voor zich. De huur kan je bijvoorbeeld niet veranderen. Andere kosten, zoals die mooie nieuwe broek, hadden misschien niet gehoeven.

Stap 4
Herhaal stap 1, 2 en 3.
Heb je in maand 2 minder uitgegeven dan in maand 1? Goed zo! Wees trots op jezelf en trakteer jezelf ergens op, want het moet ook leuk blijven. Je hoeft niet álles af te zweren, want dan is de lol er al snel af. Wij gaan bijvoorbeeld iedere maand 1 keer lekker uit eten. Genieten!
Zie je nog geen verbetering? Geen nood, je zit in een leerproces.  De ervaringen die je de afgelopen maand hebt opgedaan zullen je de drive geven aankomende maand minder uit te geven.

Als je deze stappen volgt zal je na circa een half jaar merken dat het vanzelf gaat. Je bent niet meer zo prikkelbaar voor alle magische aantrekkingskrachten van nieuwe producten. De zintuigen zijn niet meer gefocust op spontane aankopen, maar richten zich automatisch op jouw doel: de wereldreis. Heb ik dit echt nodig, zo ja, is er een goedkoper alternatief? Is geen versje meer dat je opdreunt bij elk artikel wat je in handen hebt. Het is een levenswijze geworden, waar je gedachteloos van uit gaat.

Die oh zo mooie nieuwe telefoon blijft lekker in de winkel liggen. 500 euro. Belachelijk. Die krasjes zijn eigenlijk best mooi.

Wat heb jij gedaan om minder uit te geven? 

2 gedachtes op “Bespaartips deel 3: kopen kopen kopen

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!