Beijing! Hoofdstad van China, 20 miljoen inwoners, een wereldstad van formaat. Ik ben niet zo van de grote steden, des te meer van de dorpjes, dus dat beloofd wat in deze metropool!

Lekker eten op de Panjiayuan-antiekmarkt
Lekker eten op de Panjiayuan-antiekmarkt

Vaak genoeg hoor je op het nieuws de verhalen over de torenhoge concentraties smog in Beijing. Waar in Nederland alle alarmbellen zouden gaan rinkelen, dragen ze hier slechts een mondkapje om zich tegen de microdeeltjes te beschermen (zou het echt werken? Ik betwijfel het). Gelukkig valt de smog als wij er zijn, enigszins mee.

We genieten vanaf dag 1 van de stad. Drukke straten, hoge moderne gebouwen, afgewisseld door de hutongs, kleine straatjes met traditionele laagbouw. We eten op straat en verplaatsen ons met het uitgebreide metronetwerk door de gehele stad. Van het Zomerpaleis in het noordwesten tot de Panjiayuan-antiekmarkt 29 kilometer verderop, in het zuidoosten. Alles is overzichtelijk en wordt niet alleen in het Chinees, maar ook in het Engels aangegeven. Lekker relaxt!

In de parken van het Zomerpaleis, Beijing
In de parken van het Zomerpaleis, Beijing

Je zou denken dat er in een miljoenenstad als Beijing weinig ruimte is weggelegd voor de natuur. Niets is echter minder waar. Wij hebben ons ontzettend verbaasd over hoe wijds de stad is opgezet. In nagenoeg alle straten vind je bomen. In iedere wijk zijn er parken. Gek genoeg is het een ontzettend groene stad. Wij hebben heerlijk gerelaxt bij het Zomerpaleis en het Paleis van de Hemelse Vrede. Grote groene parken, met dichte, zachte grasvelden. Geen onkruid te bekennen. Alles is perfect onderhouden. De bomen worden gesnoeid en hier en daar extra ondersteund als de boom lijkt te bezwijken door ouderdom. Bloemetjes planten, bladeren aanvegen, gras maaien. Er gaan heel wat uren in zitten. Het resultaat mag er wezen.

Niet alleen wij genieten van de parken
Niet alleen wij genieten van de parken

De parken zijn een waar genot. Niet alleen voor ons, maar zeker ook voor de lokale bevolking. Ze komen allemaal naar de parken, alsof het hun achtertuin is. Jonge stelletjes, met hun kind. Aangekleed met de prachtigste pakjes, volop genietend, wetende dat dit hun enige kind zal blijven. Groepjes gepensioneerden. Muziek maken, zingen (zelfs opera!), bordspelen, kaarten, dansen. Ze maken allemaal plezier in de parken en storen zich niet aan een ander, hoe vals de geluidspogingen van hun buurman door hun eigen engelenzang ook klinken. Ze genieten van hun oude dag, lekker in de buitenlucht.

De Verboden Stad mag niet ontbreken aan een bezoekje Beijing
De Verboden Stad mag niet ontbreken aan een bezoekje Beijing

Ik geniet van de beelden die ik zie. De mensen, de natuur, het water, de geluiden. Heerlijk om zo rond te lopen. Het verleden van de parken boeit me niet, het heden des te meer en hoop dat deze parken in de toekomst er net zo uit blijven zien. Zodat nog veel mensen er van kunnen genieten, net als ik. Beijing heeft mijn hart veroverd, ik ben verliefd, hier zou ik oud kunnen worden.

17 gedachtes op “Beijing

 1. Dus net het Vondelpark in Amsterdam, ga daar maar een keer naar toe met mooi weer je weet niet wat je ziet .Dan hoef je niet zo ver weg oud te worden dan neem ik wel de wijn en toastjes mee, een goed idee van mij ??:)

   1. Sorrie maar ik ga ook mee. lijkt me helemaal top.
    Maar dat park daar bij jullie lijkt me ook wel wat.

 2. Zo zie maar weer dat er altijd verschillende kanten aan de grote stad zijn!!!
  Wat wij op de tv te zien krijgen is de drukte en als er weer iets gebeurt.
  Maar er is dus ook een rustige kant tussen haakjes dan.
  Lekker genieten maar oud worden duurt voor jullie nog heel lang hoor!!

 3. Dat ze de parken zo goed onderhouden zal nog de “oude “communistische werkwijze “zijn. Voor ieder onderdeel hebben ze iemand aangesteld. Pietje maait het gras terwijl Jantje alleen de bomen mag toppen. Zo heeft iedereen werk en inkomen. Wat ik erg bijzonder vond waren de mensen die al het plastic verzamelden .Hebben jullie nog geroeid op het meer van het Zomerpaleis ?? Dan had jij ,Sander , Sylvia een serenade kunnen brengen !!! Geniet van Beijing , het is een fantastische stad.
  groeten, Ingrid

  1. Ja, die mensen met hun plastic. Ongelooflijk wat ze allemaal verzamelen en wat ze er allemaal voor doen. Heel indrukwekkend.
   Wil je Sylvia nu niet op ideeën gaan brengen? Straks denkt ze nog dat ze iets tekort komt bij mij 😉

 4. wat hebben jullie weer genoten , wij ook je hebt het zo beeldend beschreven dank je wel

 5. Moeilijk om voor t stellen hoe groot die stad is. Moet je zelf zien voordat je dat kunt bevatten denk ik

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!