Ervaren backpackers zijn wij nog niet. Ooit hebben wij drie weken met de rugzak door Hongarije getrokken, maar daar houdt onze ervaring dan ook snel op. De eerste dagen wordt dit meteen duidelijk. Hier een aantal tips voor beginnende backpackers: de do’s en (vooral) de don’ts.

Don’ts

Paspoortcontrole
Als je met de trein bij een grensovergang met paspoortcontrole komt (in ons geval
tussen Polen en Wit-Rusland), houdt er dan rekening mee dat de paspoorten twee keer gecontroleerd worden. In het land waaruit je vertrekt en het land dat je binnen gaat. Wij, als beginnende backpackers, borgen netjes onze paspoorten op in ons buideltasje onder de kleren na de controle door de Poolse douane. Met als gevolg dat wij 5 minuten later vol verbazing opkeken toen zijn Wit-Russische collega om hetzelfde document vroeg “PASPOORT!”. Stonden we daar ons half uit te kleden om de goed verstopte papiertjes weer op te rakelen. Geen succes!

De nachttrein
Wij hebben vanaf Moskou naar St. Petersburg de nachttrein geboekt. Ideaal Volgepakt relaxen in een parkdachten wij. Reizen en slapen tegelijkertijd. Dan hoeven we voor die nacht geen overnachting te boeken, scheelt weer wat knaken. Niets is minder waar. Wat doe je als je in een onbekende miljoenenstad 14 uur moet wachten met een loodzware tas? Wij hebben meer geld uitgegeven bij koffiezaken en eettenten dan dat een overnachting zou kosten. Daarbij komt dat je na 36 uur treinen van Amsterdam naar Moskou je graag even wilt kunnen opfrissen en wilt bijkomen.

Klein stukkie lopen
Eenmaal aangekomen in Moskou, hadden wij zeeën van tijd. We kwamen om 09:30 uur aan en vertrokken pas om 23:55 uur. Wij besloten om van het treinstation waar wij waren aangekomen, te lopen naar het treinstation waar onze trein naar St. Petersburg zou vertrekken. Op de kaart was het maar een klein stukje. In een stad met twaalf miljoen inwoners ter grootte van Flevoland is echter niks een klein stukkie! Toch af en toe maar naar Sylvia luisteren en gewoon de metro pakken!

Rugzak inlopen
Dat brengt mij bij de volgende tip. Ga voor je reis alvast een aantal keer wandelen met je volgepakte backpack. Dit hebben wij niet gedaan. Dit in combinatie met het vorige punt levert de volgende resultaten op: slecht afgestelde rugzak, slechte indeling rugzak, pijnlijke rug, nek en schouders, blauwe heupen, ontdekking van tenminste 10 nieuwe spieren (geen fijne ontdekking). Gevolg: de volgende dag konden wij nauwelijks meer met (en zonder) rugzak op lopen. Er naar kijken deed al pijn.

Het begin van de lente in Moskou
De lente is begonnen in Moskou. Na maanden onder een witte deken te hebben Nieuw likkie verfgelegen, is de sneeuw nu net uit het straatbeeld verdwenen. Niet alleen proberen de mensen de lange winter van zich af te schudden, ook de stad probeert dit met man en macht te doen. Overal rijden er vrachtwagens rond die het in de sneeuw opgehoopte stof van de straten proberen te spuiten. Ramen worden gelapt. Alles krijgt een nieuw likkie verf. Dit alles in willekeurige volgorde. Pasgeverfde hekwerken zie je niet zelden met ingespoten stof.

Leuk toch, de lente? Waar moet je voor oppassen? Wat is de tip? De tip is dat likkie verf. Alles krijgt een beurt. Hekwerken, kettingen, paaltjes, bankjes, de ticketautomaat etc etc. We hebben al tientallen mensen rond zien lopen met groen gestreepte billen, een blauwe veeg op hun nieuwe voorjaarsjas. We zijn zelf ook slachtoffer geworden: een zwart hekwerk. Gelukkig was die bijna droog en is de schade beperkt gebleven tot zwarte handen en 2 vlekjes op de (toch al zwarte) daypack.

Do’s

Eten kopen lokale bevolking
Eten kopen van lokale bevolkingIn Wit-Rusland moest de trein een tijdje wachten. Daar speelt de lokale bevolking
handig op in door allerlei producten aan de reizigers te verkopen. Wij kochten een gebakken kip met aardappel pannenkoekjes. Het eten was nog warm. Smullen!

 

Met de trein naar Moskou
Waarom naar Moskou vliegen om de Trans Mongolië Express te doen als dit ook met de trein kan? Die 36 uur zijn alvast een goede training voor het vervolg van de reis. Bijkomend voordeel is dat je familie bij je kan blijven tot het moment dat je écht vertrekt. Uitzwaaien terwijl de trein begint te rollen. Een mooier afscheid kan ik me niet bedenken.

De nachttrein
De nachttrein? Die zagen we ook al bij Don’ts? Jazeker. De nachttrein heeft ook zn voordelen. Als je het geen probleem vind om volgepakt een dag rond te zeulen en bijvoorbeeld lekker in een parkje gaat zitten in plaats van een koffiehuis, bespaar je
op je hotelovernachting. Onze nachttrein was heel luxe. Zodra hij vertrok zijn we gaan slapen en vlak voor aankomst werden wij wakker. Dat is dan een snelle trip, al
zie je niks van de omgeving.

Aankomst in een onbekende stadVensterbank vegen
We hebben het al vaak gehoord en namen bij aankomst in Moskou de proef op de som. Zelfverzekerd uitstappen, blik op oneindig en met flinke stappen de menigte volgen. Zodra je een paar honderd meter van het station verwijderd bent, kan je stoppen en je verder oriënteren. Het werkt! Bij het uitstappen zei een taxichauffeur nog een half woord tegen ons, maar verder heeft niemand ons überhaupt aangesproken. Mission accomplished!

 

Heb jij nog tips voor beginnende backpackers?

26 gedachtes op “Beginnende backpackers: do’s en don’ts

 1. Gaat zo te lezen op een paar blauwe plekken en een paar nieuwe spieren helemaal goed.
  geniet er van op naar de volgende trein reis.

 2. Goedemorgen lieve schatten

  Dit is lekker wakker worden, beter dan de krant daar staat niet veel in waar
  je om kunt lachen.
  Maar hier een tip koop een flesje massage olie voor die spieren.
  veel liefs van ons.

 3. Hoi Backpackers !

  Haha wat leuk om te lezen zeg .. Zo lang bezig geweest met het voorbereiden en uiteindelijk mis je toch nog een aantal dingen, maar dat is juist het leuke van jullie avontuur ! Nieuwe do’s and dont’s ontdekken toch 😉 Goede ervaring voor een eventuele volgende reis !

  Hee geniet ervan ! Achter mijn pc hier bij Hemubo, Almere .. ben ik toch een beetje op wereldreis ! 😛

  Groetjes, uit het regenachtige NEDERLAND !

  1. Gelukkig zit de reis nog vol verrassingen! Anders waren we denk ik weer naar huis gegaan 😛
   Wij hebben hier tot nu toe echt super weer gehad. 1 ochtendje wat minder, maar verder volop zon!

 4. wat een prachtig verslag ik heb genoten heerlijk genieten van jullie do’s and don’ts
  liefs van hettie

 5. Lachen! Ik zie het al helemaal voor me hoe Syl ingaat op het stukkie lopen. ‘San, ik zei toch dat we de metro moesten pakken!’
  Geniet van de momenten….
  Liefs Monique

 6. Haha ha! Wat leuk om jullie eerste verhalen te lezen, lachen! Leuke foto van jullie samen op het bankje! Ik was zoooo benieuwd hoe jullie die hele lange dag in die miljoenenstad hadden doorgebracht (nou zo dus….). Passen jullie wel op met eten kopen op straat? Je hebt zo een locale bacterie te pakken waar onze hollandse welvaartsdarmpjes nog nooit van hebben gehoord hoor, en die buitenlandse bacterietjes worden op brute wijze de deur gewezen, uh 2 kanten op….Maar lekker is dat eten natuurlijk wel, en die weerstand komt vanzelf natuurlijk, ha ha! Dikke zoen, veel plezier, take care! liefs Inge

  1. hahaha! Het eten is zeker lekker! Tot nu toe hebben wij die lokale bacteriën gelukkig nog goed kunnen bestrijden met een flesje cola per dag. Wondermiddel!

 7. Vandaag 24 april hartelijk gefeliciteerd met Saskia.Jullie zwerven nu door Moskou.Heel erg leuke verslagen,het is alsof wij erby zijn.Dat jullie in de Hermitage geweest zijn byzonder hoor.Knuffel van Luna en ons.Ruti

Laat ons weten wat je vind van deze post. Geef een reactie!